Fakti.bg | 31.03.2020 14:35:54 | 185

5 стоки, с които руснаците се запасяват


Изправени пред пандемията от новия коронавирус, руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения. Франс прес представя пет от стоките, които хората в Русия купуват най-много.

Елда

Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

За руснаците елдата е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна. Според статистиките руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия "Озон" е регистрирал скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите. В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но с повишаването на цената на елдата някои хора не могат да се примирят. Тя е една от суперсилите в местнто селско стопанство и Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Въпреки това цената на елдата нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

Стоки за възрастни

Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си. Продажбите на "стоки за възрастни" чрез различни сайтове за продажба на стоки, са скочили през март с 300 %. Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на тези сайтове нарастнаха съответно със 147 и 124 на сто. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави"... медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

Техника

Продажбите на електроника са се увеличили и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20 % от стойността си спрямо долара. Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки. Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно. Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

Хладилници

През зимата някои храни не се развалят и могат спокойно да отлежават на балкона. А балкони има има във всички пететажни блокове от съветско време. Тази година обаче,т март се оказа необичайно топъл за Русия. Метеорологичните условия се оказаха благоприятни за продавачите на бяла техника и по-специално на хладилници и фризери. С оглед растящите покупки на нетрайни провизии, тези уреди се поръчват двойно по-често на сайтовете.

Чесън

В светлините на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат. "Пийте вода с лимон и мед (. . .) Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с COVID-19. Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от COVID-19".

Прочети цялата публикация