БНР | 05.04.2020 07:45:21 | 258

Здраве и финанси в условията на извънредно положение


522 са регистрираните случаи на заразени с коронавирус у нас. 18 са починалите. 37 са излекуваните. Такава е статистиката, оповестена от Националния оперативен щаб за борба със заболяването в последния ден от седмицата. С какво ще я запомним?

Covid-19 не подмина и депутатите - трима от тях тази седмица дадоха положителни резултати. На всички народни представители бяха взети проби, а парламентът заседава в извънреден режим.

Правителството поиска да бъде удължено извънредното положение у нас до 13 май.

Извънредното положение се удължава, решиха депутатите в петък. От БСП предложиха решението да бъде разгледано следващата седмица. Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ обяви от парламентарната трибуна, че ДПС ще подкрепи правителството.

Президентът Румен Радев поиска от кабинета да представи убедителна информация за ефекта от извънредното положение досега. Той призова за възможно най-бързо и безопасно връщане към нормалния начин на живот. "Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация за работниците и бизнеса", смята Радев.

Заради кризата със зараза от коронавируса правителството поиска актуализация на бюджета.

Да може да изтегли до десет милиарда лева нов дълг през тази година, реши парламентът, който гласува на първо четене актуализацията на финансовата рамка.

Към момента лимитът на новия дълг за годината е два милиарда и 200 милиона лева.  Един милиард лева ще бъдат необходими за фонд "Безработица", а други 700 милиона лева ще бъдат насочени към Българската банка за развитие.

Предложеният вариант на актуализация на бюджета няма да реши проблемите в икономиката, породени от кризата с коронавируса, според лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че предлаганата актуализация е признание за провал и "празен чек" за политическото оцеляване на Борисов и управляващите.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов опонира на Нинова. Той изтъкна, че от потенциалните десет милиарда лева дълг, ще бъде финансиран дефицитът, мерките за подпомагане на бизнеса и увеличаването на капитала на банката за развитие.

Според президента Румен Радев изтеглянето на нов държавен заем заради ситуацията с коронавируса трябва да бъде следено внимателно. Второто четене на актуализацията на бюджета ще бъде днес в ресорната комисия, а в понеделник в пленарната зала на Народното събрание.

Няма да има увеличаване на данъците заради кризата с Covid-19 и нанесените от нея икономически щети, които налагат актуализация на бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Агенцията по заетостта вече приема заявления от бизнеса за държавна помощ под формата на 60 процента от осигурителния доход на всеки работник, който запази работното си място през следващите 3 месеца.

В началото на седмицата правителството одобри схемата за подпомагане на бизнеса. При желание на работодателите -  държавата поема 60 на сто от възнагражденията в ресторанти, хотели, в туризма, транспорта, културата и спорта.

За компенсации ще могат да кандидатстват и предприятия от други отрасли, чиито приходи са спаднали през март в резултат на извънредните мерки - с 20 на сто в сравнение със същия месец миналата година.

Допълнителни условия за кандидатстващите фирми са да нямат задължения към бюджета и да не са в процедура по несъстоятелност.

България засега няма да се възползва от обявените от Европейската комисията кредити за покриване на част от заплатите на засегнати работници от кризата.

Според работодателите едва под един процент от предприятията ще имат възможност да запазят работните места. Над 60 000 души принудително са спрели работа. Над 350 000 предприятия са засегнатите от кризата. 5 000 души всеки ден остават без работа. Затова, според представители на работодателски организации, предложената мярка ще работи в обратна от желаната посока.

Държавните институции ще могат да получават актуални данни за разпространението на коронавируса чрез нова Национална информационна система. Тя включва и мобилно приложение, през което всеки ще може доброволно да информира за своето здравно състояние, чрез SMS до личният му лекар

В така наречената "не-доброволна" част на платформата ще бъдат обединявани данните на всеки, приет в болница с инфекциозно заболяване, без да е необходимо неговото съгласие. Достъп до този регистър ще имат само държавните институции. Властите уверяват, че няма да има злоупотреба.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че чрез приложението ще бъде облекчена работата на граничните полицаи.

Всички медицински и немедицински кадри на първа линия, включително и служители в Районните здравни инспекции получиха обещаните от правителството по 1 000 лева. Междувременно стана ясно, че основната част от медиците в Центъра за спешна помощ в Пазарджик няма да получат обещаните пари. 

Право на това имат само екипите, които пряко са контактували с пациент с доказан коронавирус. Спешните екипи не могат да докажат дали са имали такава пряка среща, още повече, че и самите лекари не са били тествани до момента.

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката. Те регламентират механизма за възстановяване на суми по договори между "Булгаргаз" и неговите клиенти. Промените са свързани с договореното с "Газпром" намаление от 40 процента на цената на газа за България.

Премиерът Борисов съобщи, че групата на ГЕРБ ще предложи да бъдат замразени депутатските заплати на ниво от 2019 година. Повод за това бе новината, че народните избраници ще получават по високи възнаграждения от 1 април заради приетия от тях Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Обзора на събитията от изминаващата седмица чуйте от звуковия файл.

Прочети цялата публикация