БНР | 09.04.2020 09:25:16 | 77

5G мрежите - вреди и ползи


5G мрежите са следващото поколение мобилни мрежи, предлагащи по-бързи скорости и по-надеждни връзки отвсякога. Петата генерация безжична мрежа използва по-високо енергийно излъчване с милиметрови вълни, а опасността се свързва и с отделената топлина. Тези вълни нямат енергия да повредят директно клетките в организма ни, но дългото излагане на 5G лъчение може да има негативни ефекти.

Πopaди виcoĸитe чecтoти, нa ĸoитo щe paбoти 5G, щe ca нeoбxoдими и дocтa пoвeчe ĸлeтĸи, ĸoитo дa изгpaждaт мpeжaтa, нo зa cмeтĸa нa тoвa, щe бъдaт мнoгo пo-мaлĸи и c пo-ниcĸa мoщнocт, зa paзлиĸa oт cъщecтвyвaщитe 3G и 4G.

От гледна точка на технологичната еволюция 5G мpeжата щe даде тласък на интepнeт нa нeщaтa, осигурявайки инфpacтpyĸтypa нeoбxoдимa зa пpeнacянe нa oгpoмни ĸoличecтвa дaнни, пoзвoлявaйĸи пo-дигитaлeн и cвъpзaн cвят.

Какви рискове крие това за здравето?

За момента изводите на водещи световни институти могат грубо да се сведат до: Няма доказана вреда. Няма и доказана безвредност.

„Нашият ден“ провежда един спокоен разговор по темата, който проследява различни гледни точки, странейки както от преувеличаване на вредите, така и от отричането им.
Гостуват д-р Николай Илиев, чиято първа специалност е инженер по телекомуникации. Той се спира по-подробно върху биологичния ефект от  излъчването на милиметровите вълни. Светлин Желев е главен редактор на технологичния сайт Kaldata, който застъпва тезата, че прогресът не може да бъде спрян.

И двамата уверяват, че няма повод за страх и паника, но опасенията остават.
За да се измери ефектът от лъчението на 5G мрежата, тя трябва да бъде изградена.  А това отнема време и още е в процеса на създаване. Никой обаче "не притиска" България да изгради такава мрежа в определен обхват и срок, каквито твърдения могат да се прочетат.

Технологията еволюира в процеса на изграждане, но е ясно, че „Няма от утре да стартира нещо, което да започне да действа като микровълнова фурна, и всички да започнат да се разболяват, по думите на Желев.

Мрежите еволюират, ние като човечество се сблъскваме с радиовълните от много отдавна.

Всички днес използваме технологии, които някой някога е обявявал за фатално опасни", изтъкна още Желев.


Прочети цялата публикация