Fakti.bg | 23.04.2020 10:48:21 | 82

Престъпление срещу човечеството: Руските главорези в Сирия


Преди шест месеца "Новая газета" разказа за престъпление, извършено от няколко наемници от групата "Вагнер". Представените по-рано документи доказаха, че изтезания, убийство и последващата гавра с трупа са извършени на територията на Сирия от руски граждани. Засега обаче нито руската прокуратура, нито разследващият комитет проявяват интерес към това престъпление.

Успяхме да получим по-пълна версия на ВИДЕОТО, което отразява насилието. Може би новите данни ще убедят служителите на реда, че е извършено престъпление срещу човечеството, на което подчинените на Александър Бастрикин /б.р. началник на Следствения комитет на Русия/ са длъжни да реагират. Освен това успяхме да вземем снимки на няколко участници и апелираме към нашите читатели да помогнат за установяване на тяхната идентичност. Преди три години руската частна военна компания/ЧВК/"Вагнер" освободи полето Ал Шаер в Сирия от ИДИЛ и след това украси портите на газопреработвателното предприятие с отсечена глава. Редакцията разполага с нови доказателства, които доказват, че престъплението е извършено в поле, контролирано от руска търговска структура, свързана с „готвача в Кремъл“ Евгений Пригожин.

КАК ОТГОВОРИ СЛЕДСТВИЕТО

Сирийският гражданин Хамади Таха Ал-Бут беше измъчван и убит през юни 2017 г. Убийците заснеха процеса във видеоклиповете и видеоклиповете се появиха в мрежата. През ноември 2019 г. "Новая газета" успя да установи самоличността на един от участниците - оказа се, че служител на т. нар. ЧВК Вагнер Станислав Д. "Новая газета" се обърна към прокуратурата и следствения комитет с искане за извършване на разследване. Прокурорът изпрати материалите във Великобритания. От Следствения комитет към момента няма реакция. Никой не е искал материалите, които са на разположение на "Новая газета".

ЗАВОД ПОД ОХРАНАТА НА ВАГНЕР

Смазаха ръцете и краката на Хамади с чук, отсякоха главата му и ръцете му, като едновременно с това се подиграваха и шегуваха. Обезглавеното тяло бе окачено за краката и изгорено. Имаме снимки и видеоклипове, които обясняват къде е изчезналата главата. Главата е окачена на близка ограда. Наоколо няма надписи и табели, природата прилича на близкоизточна. Цялата процедура е заснета от няколко ъгъла. И изглежда, че убитите са били поне двама. Самоличността на втория все още не е известна: главата му се вижда да лежи на земята в един от видеоклиповете, с които редакцията разполага. Отляво можете да видите сградата, табела с надпис на арабски, а отдясно, от другата страна на пътя - разрушени фабрични конструкции и промишлен цилиндричен резервоар, затрупан от едната страна. Пейзажът изглежда познат. Преди няколко дни на уебсайта на Федералната агенция за новини /ФАН/ се появи материал за при прекратяване на производството в заводите Hayyan и Al-Shaer със снимка, която много наподобява подобна картина. След известно време този материал изчезна от сайта и под същия адрес имаше новина на съвсем различна тема, но кешът на търсачките запази всичко.

"Новая газета" опита да се свърже с автора на снимката Степан Яцко от ФАН с молба да изясни какъв вид обект е заснет на снимката, но Степан, след като прочете съобщението, не отговори. Проучвайки съвпаденията, стигнахме до извода, че и двете снимки имат една и съща площ. За да сме сигурни, се обърнахме към експерти от екипа за разузнаване на конфликтите, които имат изключителен опит в идентифицирането на обекти от снимки, видеоклипове и сателитни изображения. Руслан Левиев също смята, че и двете снимки са направени на едно и също място - в съоръжението за приготвяне на газ Ash-Shaer, само снимката на ФАН е от югоизток, а изследваната снимка е от север. „На двете снимки се виждат две цилиндрични конструкции, едната от които очевидно е паднала по време на боевете през 2014 г. (успяхме да намерим снимки от края на 2014 г., където тази структура вече лежи на земята).

Същата характерна двойка структури може да се намери на сателитни снимки на завода Schaer в Google Earth. Слуховете, че отрязани глави на входа на газопреработвателното предприятие ужасяват сирийски и руски специалисти, съществуват отдавна, но си оставаха недостоверни, преди да бъдат получени доказателства. Очевидно доказателствата за жестокостите са изложени публично не без одобрението на ръководството. Заводът на Ash-Shaer (Shaer или Shair е изписано в различни източници) сменя собствеността си няколко пъти по време на конфликта в Сирия, а частите на Ислямска държава (забранени в Русия) най-накрая бяха прогонени от полето през април 2017 г. Според официалните доклади, частите на ИДИЛ са били прогонени от Сирийската арабска армия (SAA) на Башар Асад. Документите, съхранявани от издателя, предполагат, че Al-Shaer освободен от скромната руска компания Euro Policy ООО /Общество с ограничена отговорност/. Euro Policy е руска компания, която съгласно споразумение, сключено със сирийските правителствени агенции през декември 2016 г., обеща да проведе военни операции в Сирия с противниците на Асад в замяна на 25% от производството на нефт и газ в освободените находища.

Официалните собственици са тясно свързани със структурите на руския бизнесмен Евгений Пригожин, който е по-известен като „готвача на Путин“. Основател на компанията според SPARK-Interfax е "Нева" АД, а негов ръководител и собственик е Валери Чекалов. Както е известно от документите, публикувани от група хакери "Anonymous International", Чекалов дълги години заемаше висши длъжности в империята "Конкорд" на Пригожин. От януари 2017 г. до ноември 2019 г. генерален директор на Euro Policy беше Олег Ерохин, който многократно е бил засичан в съвместни пътувания с командирите на групата Вагнер, включително Дмитрий Уткин (самият Вагнер). Известната емблема на „групата на Вагнер“ - „окопният кръст“ - украсява сайта на „Лигата на ветераните на местните войни и военни конфликти“, а като един от основателите и доскоро е записан самият Ерохин.

През ноември 2019 г. компанията се оглавява от професионалният геолог Рафаел Слайманов, който, според Новая газета, по-рано не е участвал в проектите на Евгений Пригожин. Споразумението между Euro Policy и Сирийската генерална петролна корпорация, определящо освобождаването на Al-Shair, бе ратифицирано от сирийският кабинет на 25 май 2017 г. След като документирахме, че през лятото на 2017 г. полето е било под закрилата на Euro Policy, което, както можете да прецените, е за прикритие на формално несъществуващата „Wagner Group“. Настоящи контакти на Олег Ерохин, ръководител на Евро политика през 2017 г., с Дмитрий Уткин, не са известни, но Новая газета е готова да изслуша и публикува тяхната гледна точка. Изпратено е искане до собственика на Concord Management and Consulting, Евгений Пригожин, към момента на публикуването не е получен отговор.

СТАНИСЛАВ ДИЧКО И ДРУГАРИ

Един от участниците в екзекуцията във видеото заговори с открито лице и през ноември 2019 г. успяхме да го идентифицираме, използвайки компютърни технологии. Имаше вероятност за грешка и "Новая газета" не даде фамилията му. Сега, когато получихме допълнителни данни, на практика нямаме никакви съмнения. Вярваме, че е очевидно, че на видеото е Станислав Евгениевич Дичко роден през 1990 г., бивш служител на ставрополската полиция. В анкета между служителите на "Вагнер Груп", отговаряйки на въпроса за целта на присъединяването към "компанията", той е отговорил: "Представяне на интересите на Руската федерация в чужбина". Дичко се включва в групата на Вагнер през февруари 2016 г., веднага след като е уволнен от Министерството на вътрешните работи. Доколкото знаем, г-н Дичко е жив и здрав днес, той не се крие и не е търсен от никого. Общо от пет до седем души са участвали в екзекуцията, съдейки по снимката и видеото. Нямаме безспорна информация за самоличността на тези мъже, но разчитаме на помощта на нашите читатели. На снимката, която успяхме да получим, трима са с открити лица. Може и да ги познаете.

МЪЛЧАНИЕТО НА СЛЕДСТВЕНИЯ КОМИТЕТ

Към момента е известно времето на престъплението - юни 2017 година. Известно е и местопрестъплението - газовото поле Аш-Шаер в Сирия. Самоличността на жертвата е известна. Известен е поне един участник в престъплението. В материалите има доста подходящи за идентификация неговите партньори. Обстоятелствата на престъплението бяха заснети на снимки и видео от самите престъпници. В Наказателният кодекс на Руската федерация съществува чл. 105, който предвижда доживотен затвор за умишлено убийство при утежняващи обстоятелства, и чл. 356, който определя присъда до 20 години затвор за жестоко отношение към военнопленници или цивилни. Ако публикуваните по-рано кадри не впечатлиха служителите на Следствения комитет на Руската федерация (както впечатлиха например Дмитрий Песков), а разследващите не видяха никакви признаци за престъпления в тях, тогава предлагаме да ги погледнат отново.

Автор: Денис Коротков

Прочети цялата публикация