БНР | 24.04.2020 16:09:50 | 114

СЗО започва световна капания за ускоряване на битката с коронавируса


В петък Световната здравна организация започна глобална кампания за ускоряване на битката срещу пандемията от коронавирус и в подкрепа за разработването на лечение и ваксини за Covid-19.

Повечето от световните лидери, включително германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, заявиха по време на видеконферентен разговор, че са необходими съвместни усилия за преодоляване на кризата.

СЗО и лидерите на Франция и Германия лансираха започването на кампания за 8 млрд. долара за ускоряване на развитието на коронавирусна ваксина, като подчертаха, че тя трябва да бъде достъпна за всички, без да е от полза първо за страната, където тя бъде разработена, съобщава Блумбъг.

"Светът се нуждае от тези инструменти и се нуждае от тях бързо", заяви на пресконференция в петък генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "В миналото те (ваксините) не бяха достъпни за всички. Това не може да се позволи да се повтори".

СЗО, Еманюел Макрон и Ангела Меркел подчертават за наличието на единствено в момент, когато Световната здравна организация е подложен на критика от президента на САЩ Доналд Тръмп, а политиците на други места по света се опитват да поставят собствените си държави на първо място.

Така например, британският здравен секретар Мат Ханкок каза по-рано тази седмица, че британците трябва да бъдат начело при всяка една ваксина, разработена в страната, повишавайки напрежението с други европейски политически лидери.

Докато изследователите в дадена държава могат да разработят ваксина, "ние трябва да се уверим, че тя ще е достъпна за всички други по света", заяви Макрон по време на днешната видеоконфренция.

Той също така призова САЩ и Китай да поправят отношенията си относно борбата с коронавируса. През миналата седмица Тръмп заяви, че ще спре американските вноски в СЗО, тъй като организацията е твърде мека към Китай, където за пръв път се появи коронавируса.

"Надявам се, че ще успеем да примирим около тази обща инициатива Китай и САЩ", каза Макрон."Никакво разделение не бива да ни пречи да спечелим тази битка".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде домакин на виртуална среща на върха на 4 май, на която световните лидери ще се опитат да наберат целеви 7,5 милиарда евро (около 8 милиарда долара) за разработване на ваксина и лечение на Covid-19.

На днешната видеоконферентна среща Ангела Меркел призова за нови методи на производство и нови производствени мощности "на възможно най-много места" и заяви, че Германия ще даде своя "съществен" принос.

"Искам да призова всички, независимо дали са в политиката или в частния сектор, да ни подкрепят в запълване на тази дупка във финансирането", заяви германският лидер. "Тук говорим за глобална обществена собственост за производството на такава ваксина и след това за разпространението й по целия свят".

На тази виртуална конференция говори и Мелинда Гейтс, ръководител на Фондация Бил и Мелинда Гейтс и основен привърженик на усилията за обществено здраве, но никой от американските политици не взе участие в нея.

Други политически лидери, които взеха участие във видеобрифинга, бяха испанският премиер Педро Санчес, италианският премиер Джузепе Конте, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса и министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

Генералният секретар на САЩ Антонио Гутериш също направи кратко изявление. "Ние сме в борбата на нашия живо, заедно сме в нея и заедно ще излезем по-силни от нея", отбеляза Гутериш.


Прочети цялата публикация