БНР Стара Загора | 01.05.2020 05:05:04 | 20

Падат цените на доматите и краставиците


Основна характеристика на българския пазар е стабилността, обясни Владимир Иванов. Последните 10 дни цените на основните стоки са стабилизирани с превес на предлагането и като цяло с тенденция за понижаване на цените на зеленчуците, допълни още Иванов.

"Цените на доматите и краставиците вече трети ден намаляват. Вярно, не значително, с 5-10 стотинки, но това е тенденцията - цените да падат. При основните хранителни продукти вече буквално 40ти ден нямаме никаква промяна. Лимонът се установи на едни равнища от 3,30 лева за килограм вече повече от 12 дни."

Общата сума, която бихме платили за стоките от основната потребителска кошница остава 84 лева въпреки тези промени, което е с 10 лева повече от миналата година по същото време. Като основна причина за тази промяна Владимир Иванов посочва повишените цени на рибата и свинското месо.

"Не очакваме абсолютно никаква промяна на цените нито покрай 1 май, нито покрай Гергьовден. Оранжерийните производители заявиха, че продават много добре и на цените от миналата година и като цяло дейността им не е повлияна от COVID- 19. Имам специално поръчение да го кажа от самите тях, защото много се спекулира с цените. Нека потребителите да гледат на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Нека сравняват цените и да не купуват на всяка цена. Цените на розовия домат на едро варират между 2,40 и 3,20 на килограм в зависимост от качеството, а виждаме същите продукти някъде на цени и от 6 лева за килограм. Това е абсолютно ненормално ценово равнище. По-малки магазинчета си позволяват лукса да спекулират с цените и да обясняват, че цените на борсата се вдигат, а това не е така. Домат екстра качество - това е едър домат над 8 см е 3,20 на едро. Стандартният домат, който е около 6-7 см се движи в ценова рамка от 2,45- 2,55 лева на килограм на едро. Нормалната реализация на дребно е до 4 лева, всичко друго е чиста лакомия. "

Цялото интервю на Елена Енчева с Владимир Иванов, чуйте в прикачения звуков файл.


Прочети цялата публикация