БНР | 03.05.2020 04:38:11 | 44

Намерения за отпадане на ограничителни мерки в Англия и Словакия


Обединеното кралство може да разреши началните училища в Ангиля и Уелс да отворят врати на 1 юни, съобщават британски медии, цитирани от Ройтерс.

Според вестник „Телеграф“ се очаква премиерът Борис Джонсън да представи "пътната карта" за излизане от карантината в обръщение към нацията следващата неделя. „Сънди таймс“ допълва, че правителството само леко ще отпусне ограничителните мерки тази седмица. То ще се изразява в насърчаване на строителството и смекчаване на правилата за активности на открито. 

От своя страна британският министър на жилищната политика Робърт Дженрик обяви финансова помощ за най-уязвимите групи от населението.

„Мога да обявя пакет от над 76 милиона паунда ново финансиране в подкрепа на най-уязвимите групи в обществото. Той ще помогне на благотворителните организации да подкрепят  жертвите на домашно и сексуално насилие, ще помогне на уязвимите деца и техните семейства“, каза той.

В същото време Словакия, която е една от страните в Европа с най-малко починали от Covid-19, обяви, че може да разреши на повече магазини да отворят врати следващата седмица.

Междувременно стотици протестираха в Берлин и Щутгарт срещу ограничителните мерки заради коронавируса.

Броят на заразените с коронавирус в света се е увеличил с близо 92 хиляди за едно денонощие, което е с 8 хиляди повече от предишния ден, сочат данни на Световната здравна организация.

Съединените щати, която е най-засегната от пандемията страна, броят на смъртните случаи надхвърли 66 хиляди. За последното денонощие починалите са над 1400 души.

Прочети цялата публикация