БНР | 07.05.2020 12:03:37 | 17

За здравната система аплодисменти не стигат


В Световната година на медицинската сестра и акушерката и в очакване на професионалния празник на специалистите по здравни грижи – 12 май, в ефира на „Нашият ден“ към ситуацията в съсловието поглеждат Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи – БАСЗГ, и акушерка Антоанета Димитрова.

Според данни на СЗО и Евростат - 7,3 медицински сестри се падат средно на 1000 души население, докато в България са едва 4,1 с тенденция за намаляване. Става дума за критичен брой специалисти, на които се налага да работят на няколко места – с риск за здравето и професионалните качества.

Пандемията и кризата принудиха Министерството на здравеопазването да си спомни за необходимостта от въвеждането на Уникален идентификационен код - УИН, който би извадил на светло нарушенията по отношение на натоварването, заплащането и професионалната квалификация на специалистите по здравни грижи у нас, коментират експертите.
Какви са исканията на съсловната организация на медицинските специалисти и в какви срокове е адекватно да бъдат постигнати - чуйте още в звуковия файл.


Прочети цялата публикация