Fakti.bg | 08.05.2020 10:45:42 | 56

Учени от САЩ: Хидрохлорохинът няма доказан ефект срещу COVID-19


Използването на хидрохлорохина, лекарство, което се прилага срещу маларията, не е нито подобрило, нито влошило в някаква степен състоянието на пациенти, болни от COVID-19 в тежко състояние, установи изследване, цитирано от AFP.

Проучването е осъществено в американски болници. "Рискът от интубиране или от смърт не е намален при пациенти, които са били на лечение с хидрохлорохин. Резултатите бяха същите като при тежко болните, които не бяха на това лекарство", констатира изследването.

То е било финансирано от американския Национален институт по здравеопазване. Изпитанията са били проведени в Презвитерианската болница в Ню Йорк и в медицинския център "Ървинг" към Колумбийския университет. Общо 811 пациенти са получили по две дози от 600 милиграма хидрохлорохин в първия ден, след което по 400 милиграма дневно в продължение на четири денонощия.

Контролна група от 565 пациенти не ползвали медикамента. Според специалистите резултатите от тяхното проучване не подкрепят масовото използване на това лечение, освен при провеждането на отделни клинични изпитания. Президентът Тръмп на няколко пъти препоръча лекарството хидрохлорохин при лечението на коронавирус.

Прочети цялата публикация