БНР | 11.05.2020 07:12:08 | 23

Република Кипър отваря училищата


След двумесечно прекъсване заради коронавируса днес в Кипър отново се отварят училищата. В класните стаи се връщат само завършващите гимназиите и техническите училища, за които от 9 юни започват общокипърските изпити.

 Възобновяването на учебната година става при безпрецедентно строги изисквания за дезинфекция на училищата и класните стаи, както и за мерки за спазване на лична хигиена и защита на учениците и учителите.

Драстично променена е и организацията на учебния процес. В класните стаи ще има само до 12 ученика, по един на чин, разположени на разстояние. Освен това абитуриентите ще се редуват - в понеделник, сряда и петък половината от тях ще ходят на занятия, а другата половина - във вторник и четвъртък, като следващата седмица ще е обратното. Оставащите у дома ще присъстват в час заедно със съучениците си дистанционно.

Децата от всички останали класове трябва да се върнат в училище на 21 май, когато в Кипър започва втората фаза от премахването на ограничителните мерки. Това ще стане обаче след оценка на здравните данни.

Правителството реши още да бъдат извършени 20 000 теста за короновирус за учители, ученици и други служители в училищата.

Прочети цялата публикация