БНР | 11.05.2020 12:12:59 | 101

Първото класиране в столичните детски градини - на 15 май в 14.00 часа


Днес изтича срокът за кандидатстване за прием в столичните детски градини за учебната 2020/2021 г. Освен това до тогава родителите могат да пренареждат и списъка с желаните заведения, в които искат да попаднат децата им. 

Настоящата кампания за кандидатстване в общинските детски градини и подготвителните групи за предстоящата учебна година приключва в рамките на извънредното положение, наложено заради епидемичната обстановка в страната. Първото класиране, обаче, ще се проведе след отмяната му – на 15 май. То ще се извърши под граждански контрол, като първите петима души, заявили желание да присъстват, ще бъдат допуснати в сградата на Столичната община, където от 14.00 часа ще се извърши и самото класиране. 

Извънредната ситуация постави и проблемът за децата, чиито родител или родители останаха без работа, тъй като това носи точки при класирането. Затова бе пусната и специална анкета на страницата на Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителни групи в училищата, на която реално се осъществява процесът по кандидатстване.

Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование“ в Столичната община обясни пред Радио София, че допитването сочи, че само 20 процента от родителите са останали без работа, а повечето родители са дали становище, че критериите трябва да се запазят в сегашния им вид - да се дават точки само на работещи родители. По повод проучването за нагласите на работещите в детските заведения, тя уточни че около 50% от хората се страхуват за здравето си и изразяват несъгласие да се върнат на работа, което ще създаде голям проблем при отварянето на детските градини."

По повод очакванията за отваряне на детските градини след две седмици, Минчева посочи:

"Имаме готовност заедно с директорите цяло лято да се работи при режим, при който работим през останалите месеци - да не допуснем събирането на много деца, да не допуснем затварянето на детските градини, защото има вече много родители, които са изразходвали отпуските си и няма кой да гледа детето им, за да се върнат на работа."

За следващата учебна година са обявени близо 12 000 свободни места в общинските детски градини и подготвителни групи в училищата, но колко точно деца няма да бъдат обхванати не може да се прогнозира преди да е минало класирането. Обичайно недостиг има най-вече в яслените групи, както и в първа, където обаче дефицитът ще е минимален. Проблемни продължават да са столичните райони „Лозенец“, „Триадица“, „Витоша“ и „Красно село“.

Прочети цялата публикация