OFFNews Политика | 12.05.2020 15:18:01 | 97

Ангелкова: Използвайте 24 май и идете на българското Черноморие (обновена)


От утре, 13 май, хотелите в България отварят врати и родният туристически бизнес трябва да се подкрепи, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на обсъждането на закона за здравето в парламента. Тя призова българите да посетят нашите туристически обекти през следващите почивни дни за 24 май и редовните си отпуски. "Използвайте празника, идете на българското Черноморие", призова Ангелкова.

И обясни, че до отмяната на извънредното положение всички чужденци, влизащи в нашата страна, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Същото условие ще важи и за българите, които посещават други държави, обясни Ангелкова. Така тя се опита да поправи конфуза от вчера, когато стана ясно, че чужденците, идващи у нас, ще попълват само декларации, че не са болни от COVID-19.

Европейският съюз ще приеме утре единни правила за пътуване в рамките на съюза и извън него, допълни тя. 

На няколко пъти Ангелкова благодари на правителството и коалиционните партньори за решенията за насърчаване на туризма, както за дотациите за чартърните ни компании, така и за отсрочката за туроператорите да имат 12 месеца за възстановяване на парите от резервации. Благодари и за намаляването на ДДС на 9% за хотелиерите и ресторантьорите и за ваучерите за почивка на хората на първа линия в борбата с коронавируса.

Преди нея Валери Симеонов от групата на Обединените патриоти защити предложенията на собствената си партия НФСБ. Той обясни, че има концесионери, които са съгласни да предоставят безплатно шезлонги и чадъри, но тези, които се противят, ще ги дават на цени между 1.50 и 3 лв. "Нашите планове са българският туристически бизнес да бъде подкрепен, а плажовете достъпни за хората. Целта ни е ударно да възстановим българския туризъм", посочи той.

И допълни, че удължаването на срока за строителство до 15 юни няма да повлияе на почивката на хората.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Симеонов репликира, че трябва да се помисли за мерки, които да доведет българите по нашите курорти. "Трябва ни по-устойчив анализ, а не работа на парче, каквато вършим сега", бе категоричен Стойнев. Според него сегашните мерки няма да доведат до спокойствие в обществото. Напротив, а икономиката ще има нужда от подкрепа пред януари и февруари догодина, прогнозира соцдепутатът. 

Междувременно депутатите гласуваха да удължат работното си време до окончателното приемане на Закона за здравето.

Прочети цялата публикация