Fakti.bg | 16.05.2020 13:00:52 | 56

Медици плашат с гладна стачка заради лъжите на Путин


Медицински работници в Западен Сибир заплашиха, че ще започнат гладна стачка, ако не получат обещаната от държавата финансова помощ за медици, работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Президентът Владимир Путин обеща финансова помощ за лекарите, но такава липсва. Обещанието е за бонуси до 80 000 рубли (близо $1100) за всички медицински работници, борещи се с COVID-19. Властта в Кремъл призна, че тази седмица регионалните власти са изплатили само 4.5 милиарда рубли от заделените от федералното правителство 27 милиарда рубли.

Медици в Кемеровска област, обслужващи линейките, заявиха във видеообръщение към Путин, че парични бонуси са получили само медиците, които са хоспитализирали пациенти с потвърдени положителни проби за коронавирус. Всички останали не са получили пари. Медици в град Анжеро-Судженск са недоволни от лъжливите обещания на Кремъл. Освен това протестиращите се оплакват, че трябва повторно да обличат защитни облекла и сами да шият маските си. Те ще започнат гладна стачка, ако не получат обещаните пари, предаде Tayga.info.

Регионалните власти са казали, че медиците в линейките не „отговарят на изискванията за бонуси”, защото не работели директно с пациенти с COVID-19. Повече от 100 000 души вече се подписаха в петицията на профсъюза на здравните работници в Русия „Действие”, в която се отправя призив към властта да изплати обещаните пари. В нaчaлoтo нa мeceц aприл Путин нaрeди плaщaния в грaницaтa oт 25 000 рубли дo 50 000 рубли зa мeдицинcки cecтри, пaрaмeдици и шoфьoри нa линeйки, кaктo и пo 80 000 рубли зa лeкaритe, кoитo лeкувaт пaциeнти c кoрoнaвируc. Бoнуcи oбaчe за мнозина нямa. В много руски болници няма и нужното оборудване и облекла за защита на лекарите.

Прочети цялата публикация