БНР | 17.05.2020 07:15:02 | 129

Трудните въпроси след края на извънредното положение


Седмицата, в която България излезе от двумесечно извънредно положение, въведено заради коронавируса, но влезе в извънредна епидемична обстановка. Очаква се тя да продължи до 14 юни.

Остават въпросителните как и по какви правила икономиката, образованието, културата, спорта и останалите системи ще заработят отново. 

Парламентът прие промени в Закона за здравето, които позволиха да се отмени извънредното положение. Президентът подписа указа за обнародване на поправките, за да не прекъсва мерките в подкрепа на засегнатите от кризата, но сезира Конституционния съд за част от разпоредбите.

Тази седмица здравният министър разреши посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, както и организирането на концерти и театри на открито.

Условието е да бъдат заети не повече от 30 на сто от местата и да се спазват всички противоепидемични мерки. Премиерът разпореди отваряне на моловете.

Предвижда се това да стане от понеделник при строги правила за дистанция и дезинфекция. От понеделник отварят и фитнес залите.

Футболът се завръща след тримесечно прекъсване. От 5 юни ще бъдат подновени футболните първенства, но без публика. Предстои да отворят и детските градини.

Училищата остават затворени. За щастие, зрелостниците ще могат да се сбогуват поне в училищния двор, след като две абитуриентки изпратиха писмо на премиера с молба да разреши изпращанията.

Задължителни остават спазването на физическа дистанция и носенето на предпазни маски на закрити места и в градския транспорт.

100 хиляди са регистрираните безработни по време на извънредното положение. Бизнесът прогнозира между 20 и 25% спад в икономиката, заради кризата.

Мярката 60 на 40 е запазила над 190 хиляди работни места. От първи юли ще бъде подкрепен и транспортния сектор. 

ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха предложение за промени в Закона за ДДС. Предвижда се данъкът за заведения и за книги да бъде намален на 9% процента от 1 юли. 

Кога и как ще започне туристическият сезон? Оптимистичната прогноза на Николина Ангелкова е това да се случи на 1 юли. Хотелите трябва да са готови да сервират храна на гостите си на открито и да имат план за действие при случай на турист със симптоми.

Целия обзор на събитията от изминаващата седмица чуйте от звуковия файл.

Прочети цялата публикация