OFFNews Икономика | 18.05.2020 17:44:57 | 77

Веригите надули горивата с 55 ст. на литър. Как държавата смята да намали цената?


Големите вериги бензиностанции продават горивата с 30 стотинки по-скъпо, отколкото малките и с 55 стотинки по-скъпо, отколкото горивата излизат от данъчните складове.

Цените на петрола на световния пазар са спаднали с 57%. В същото време у нас цените на бензина и дизела са спаднали с едва 23%, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов той даде пресконференция, на която обясни идеята за държавни данъчни складове и държавни бензиностанции, с които да се повиши конкуренцията и цените на горивата да спаднат.

И сега един собственик на бензиностанция може да внесе гориво от Гърция например, където цените са по-ниски. Ако горивото мине през данъчен склад, той може да плати акциза след като продаде бензина. Но 91% от всички данъчни складове, са собственост на само 6 оператора. А един оператор притежава над 78% от всички вместимости, обясни Горанов. Така ако данъчният склад откаже да приеме горивото, бензиностанцията първо трябва да плати акциза, който е 66 стотинки за литър, а чак след това да го продава на колонките. Това създава ликвиден натиск върху някои участници на пазара, коментира Горанов и обясни как смята да промени системата, за да повиши конкуренцията.

Най-напред в срок от 3 месеца всички бази на Държавния резерв ще бъдат лицензирани за данъчни складове. Ако вместимостта им се окаже недостатъчна, ще построим още, каза финансовият министър.

Според него идеята за държавните бензиностанции е спомагателна към основната идея за нови данъчни складове. Предвижда се да се изградят няколко десетки, до 100 бензиностанции. Те ще бъдат на основните пътни артерии и в малки места, към които големите вериги нямат интерес.

При положение, че веригите генерират 55 стотинки печалба, а много бензиностанции печелят, когато продават с 30 стотинки по-евтино, това означава, че има ниша и за държавните, при която ще продават на много по-малка, но достатъчно добра печалба, обясни Горанов.

Икономическият министър Караниколов отказа да се ангажира със срок кога ще бъдат построени първите бензиностанции и колко ще струват, но спомена, че ще се търси външен ресурс за построяването им.

Горанов каза още, че в новите бензиностанции ще бъде изградена и мрежа за зареждане на електрически автомобили. Мрежата за зареждане е била поставена като условие при преговори с производител на електрически автомобили с който е преговаряно за откриване на завод у нас.

Прочети цялата публикация