БНР | 19.05.2020 17:29:03 | 60

Футболът в Италия зависи от броя на заразените в следващите дни


Надеждите на Серия А да се рестартира след спирането заради Covid-19 ще зависят от напредъка на кривата на заразяване в следващите няколко дни, заяви министърът на спорта в Италия Винченцо Спадафора. Първенството по футбол бе спряно от 9 март и надеждите са да започне в средата на юни, но все още се чака одобрение от правителството.

"Всички се надяваме, че шампионатът може да се рестартира възможно най-скоро, но в момента няма сигурност, както каза премиерът Джузепе Конте.

Ако кривата на заразяване се понижи, можем да потвърдим очакваната дата за рестарт, но трябва да стигнем до там постепенно, движейки се с повишено внимание и отговорност", заяви Спадафора. Клубовете от Серия А гласуваха по-рано този месец за рестартиране на 13 юни, но оттогава правителството удължи забраната си за спортни събития до 14 юни. 

"Целта е не само да се рестартира първенството, но и да завърши", добави Спадафора.

Основният препъни камък е настояването на правителството, че ако играч е с положителен тест, целият отбор трябва да премине в карантина за 14 дни. Клубовете твърдят, че изолирането на въпросния футболист трябва да е достатъчно. Клубовете също са против разпоредбата, че всеки отбор, включително треньорския щаб и останалия персонал, трябва да премине тренировъчен лагер в пълна изолация преди рестартирането на лигата. Това би създало огромни логистични проблеми. 


Прочети цялата публикация