БНР | 20.05.2020 20:45:23 | 111

Банско ще поиска от държавата 2 милиона лева заради бюджетен дефицит


Община Банско ще поиска 2 милиона лева помощ от правителството заради сериозен бюджетен дефицит. Наложената карантина през март, както и кризата в туризма заради пандемията от Ковид-19 са свили приходите в бюджета с 13 процента, а безработицата е скочила на 18 на 100.

Зимният сезон в Банско беше стопиран в разгара си заради пандемията от коронавирус, а поставянето на града под пълна карантина блокира цялата икономика. Много хора останаха без работа, а над 80 процента от заетостта е в туризма, каза на пресконференция кметът на общината Иван Кадев. Икономическата криза рефлектира и върху приходната част на бюджета:

"Към 30 април безработицата е 18 процента. За периода от началото на годината до 30 април собствените приходи на общината са приблизително 13 процента по-малко."

Освен това общината има дълг от 8 милиона лева, като дължимите вноски към фонд ФЛАГ са 100 000 лева месечно. Зради тежкото финансово положение управата на Банско ще поиска кредитна ваканция:

"Това е временна спасителна мярка, но все пак ще имаме известно облекчение на разходната част на бюджета", допълни Кадев.

Без помощ от правителството община Банско трудно ще се справи дори с неотложните дейности и инфраструктурни  проекти. До края на май ще бъдат внесени документи и обосновка за исканата целева помощ, каза заместник-кметът Сашка Въчкова:

"На първо време ще ни бъде необходима помощ поне от два милиона лева."

Прочети цялата публикация