БНР | 21.05.2020 12:35:05 | 73

Карантина за работници в златодобивна мина в Сибир


Министерството на отбраната на Русия съобщи днес, че е завършено изграждането на полеви лагер с 2000 места в селището Еруда в Северо-Енисейския район на Красноярския край в рамките на оказване на помощ за предотвратяване на взрив на коронавирусна инфекция в злратодобивно предприятие, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Палатковият лагер е предназначен за 14-дневна карантина на работници от златодобивната мина „Олимпиада“, които са имали контакт със заразени или се намират в риск. Във всяка палатка може да бъдат настанени до 20 души, има полева баня и кухня с модерна техника за приготвяне на храна. Армията съобщи по-рано през седмицата, че е разположила и мобилна полева болница със 100 легла в същото селище. В Северо-Енисейския район са били изпратени над 400 военнослужещи, включително 77 лекари и медицински специалисти, и над 100 единици военна техника.

В понеделник властите на Красноярския край проведоха кризисно заседание заради ситуацията в мина „Олимпиада“, където първите случаи на зараза с новия коронавирус бяха регистрирани в началото на май. Временни болници бяха открити на няколко места в мината, по-специално в залите за спорт и в общежития на работниците, съобщиха местните власти. Мината, която работи от 1996 г., е собственост на компания „Полюс“. Генералният директор на компанията Павел Грачов заяви в понеделник, че 866 работници на обекта, на който работят 6000 души, са дали положителен резултат на първия тест за коронавируса. Според руската санитарно-епидемиологична агенция „Роспотребнадзор“ при вторите тестове е потвърдена зараза при най-малко 400 от тези 866 работници. Мината работи нормално и всички работници, които не са под карантина, продължават да изпълняват задълженията си, поясни Грачов.

Прочети цялата публикация