БНР | 21.05.2020 12:35:59 | 90

Българските учени ще разчетат РНК на коронавируса, разпространен у нас


У нас ще се работи за секвенирането (прочитането на последователноста на нуклеиновата киселина) на новия коронавирус, който причинява Covid-19. Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев, който е директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания.


В отговор на журналистически въпрос Кантарджиев обясни, че разчитането на РНК на вируса SARS-CoV-2 ще помогне да се проверят хипотезите за различната вирулентност на различните щамове:

„Много е интересно, че щамът (на новия коронавирус), който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен – това, което се проявява в Европа, а трети генетичен модел е в Съединените американски щати. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване, е много важна и интересна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата“, отбеляза Кантарджиев.

Той  каза, че молекулярните биолози у нас ще работят  за секвенирането на 48 щама (от 48 пациенти ). Във всеки пациент, който е гостоприемник за вируса, патогенът може да мутира:

„Именно затова в рамките на програмата, която имаме от две години  - „Наука и образование за интелигентен растеж“, в предвиждаме секвенирането,  целогеномното секвениране на РНК на 48 щама, вирусни, които са заразили българските хора, като обхванем групите на първите, които внесоха инфекцията в нашата страна от курортите на Западна Европа.

И по този начин ще може да отговорим на няколко въпроса -  какъв генетичен тип е в нашата страна, колко от тях са, и какви са различията при протичане на заболяването и изхода от заболяването в зависимост от щама.

Защото трябва по някакъв начин да обясним малкото заболели и малкото починали в нашата страна“, каза Тодор Кантарджиев.


Прочети цялата публикация