Fakti.bg | 22.05.2020 19:05:35 | 76

Фарс! Синовете на Хашоги простиха на неговите убийци


Семейството на убития саудитски журналист Джамал Хашоги обяви, че прощава на неговите убийци. Прошката може да даде легално основание за тяхното помилване.

Саудитският дисидент, който избяга в САЩ заради критики към властта в Рияд, беше брутално убит в саудитското консулство в Истанбул през месец октомври 2018 година. Съдебният процес в кралството обаче е фарс, който се води в пълна секретност.

„Ние, синовете на мъченика Джамал Хашоги, обявяваме, че прощаваме на тези, които убиха баща ни. Ние търсим възмездие от Всевишния”, написа в Туитър Салах Хашоги, един от синовете на убития журналист. „Прошката” е дадена в свещения за мюсюлманите месец, и според „Дейли Сабах” тя може да послужи в съдебния процес като повод за помилването на убийците. Правосъдието в консервативната ислямска монархия стъпва на традиционното ислямско право.

Изявлението на синовете на Хашоги може да отърве от екзекуция петимата задържани агенти, заподозрени в убийството на Хашоги. Кралското семейство в Рияд отрича да има пряка връзка с убийството, макар че турското разузнаване е убедено, че заповедта е била дадена именно от най-високо ниво. Западните служби също са сигурни, че подобно убийство, особено в дипломатическата сграда, не може да бъде извършено без знанието на саудитските управляващи. Годеницата на журналиста – Хатидже Дженгиз, заяви, че никой няма право да прости на убийците. Тялото на Хашоги така и не беше намерено. Разследването установи, че журналистът е бил убит по особено мъчителен начин, я нарязаното тяло – унищожено.

Прочети цялата публикация