БНР | 23.05.2020 06:55:12 | 48

Екстремните спортове 17-23 май 2020


30-годишна французойка премина историческия маршрут "Action directe" 9а във Франкенюра, Германия. Линията е прокарана през 1991 г. от легендата Волфганг Гюлих и е едно от първите 9а-та в историята на катеренето, превръщайки се в еталон за тази категория на трудност. Тази седмица Мелиса льо Неве (Mélissa Le Nevé) осъществи първото женско преминаване по маршрута.

Преди няколко години тя прекрати състезателната си кариера в спортното катерене и се отдаде на катеренето по скали. В продължение на 6 години е тренирала за "Action directe", което е наложило специализирани тренировки за малките дупки в скалата, изискващи висене на един или два пръста при обратен наклон около 45%. Преди Неве маршрутът е преминаван от някои от най-силните катерачи в света, сред които Адам Ондра, Алекс Мегос и Дейв Греъм.


Снимка: Фабиан Бул

---

У нас:

Залите за спортно катерене започват да отварят една по една - повечето ще отворят врати идната седмица. Новите мерки са по-малък брой, предварително записани,желаещи да се катерят, задължително използване само на течен магнезий, който е високо съдържание на спирт и престой в залата не повече от 2 часа.Катерачната среща за 2020 г., която е и държавно първенство по скално катерене, ще се проведе в края на септември край Русе. За целта е разработен нов обект - край село Пепелина, който има потенциал за над 100 маршрута. В момента има вече около 15, но организаторите предупредиха, че обектът е затворен за катерене. Това е десета поред подобна среща на катерачи от цялата страна.


Двамата най-добри български парапланеристи - Весо Овчаров и Ясен Савов, спризоваха почитателите на този спорт за финансова подкрепа, за да могат да представят страната ни на Европейското първенство в Ниш, Сърбия.


В публикацията в GoGetFunding двамата споделят, че кризата с коронавируса е намалила доходоте им от арапланеризъм, освен това, този сезон държавата не ги е финансирала дори за таксата за участие. Атлетите подчертават, че това може да е единственото им състезание на такова ниво тази година и са готови да дадат всичко от себе си за възможно най-добро представяне. Очаква се състезанието да се проведе през юли или август, а това е стане ясно на първи юни, затова двамата българи бързат да съберат нужните средства. За повече информация и дарения можете да посетите този линк.

Лошо време пречи на единствената експедиция на Еверест този сезон - китайската. Циклонът Амфан загуби сила и не удари директно района, но обилния снеговалеж, който донесе, попречи на втория опит на китайците да изкачат най-високия връх на планетата. Екипът, фиксиращ парапетите, се наложи да се върне в дълбок сняг от около 8000 метра, след което направи втори неуспешен опит. Парапетите, опънати преди 2 седмици, до около 8600 метра, вече не могат да бъдат намерени, заради снега и силните ветрове. Все още няма информация дали се планира трета атака.


Прочети цялата публикация