БНР | 23.05.2020 15:24:13 | 44

ЕК с висока оценка за възможностите за културен и творчески живот във Велико Търново


В навечерието на Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май, Велико Търново получи висока оценка в изследване на Европейската комисия, обхващащо възможностите за културен и творчески живот, образование и човешки ресурси.

В изследването на Европейската комисия са обхванати 190 града от цяла Европа, които са били претендент за Европейска столица на културата, домакини са на най-малко два международни фестивала или са под защитата на ЮНЕСКО.

По рейтинг Велико Търново е най-добре класираният български град в категорията „Реални възможности“ и раздел „Човешки ресурси и образование“, като заема 21 място от общо 79 оценени европейски градове с население от 50 000 до 250 000 жители. 

По тези показатели Велико Търново изпреварва другите три български града, оценявани в класацията – София, Варна и Пловдив.

С най-висок индекс от българските градове Велико Търново е и за жизненост на културата и изкуствата, както при оценката за забележителности, културни средища и събития, така и за приобщаването на населението към културния живот и атрактивността му.

Прочети цялата публикация