БНР | 23.05.2020 18:12:01 | 16

Без нови случаи на заразени с коронавирус в Кипър


Днес за първи път от началото на пандемията в Кипър няма регистриран нов случай на заразен с коронавирус. Оптимистичният резултат идва в разгара на предприетото от правителството облекчаване и премахване на ограничителните мерки срещу разпространението на инфекцията.

 Нулевият резултат е отчетен от извършените малко над 2400 теста днес, съобщи здравното министерство.

„Резултатът не е случаен. Усилията на всички се отплащат. Продължаваме със същата решителност”, коментира успеха здравният министър Константинос Йоану.

Денят без установен нов случай дойде 75 дни след откриването на първите двама заразени на 9 март. Потвърдените случаи в страната към момента са 927, 12 от които са в британските военно-въздушни бази. 

65% от заразените са оздравели.

Досега в Кипър са извършени над 90 000 теста, при население от около 880 000 души. По този показател страната заема едно от челните места в Европа.

В момента продължава масовото тестване на работещите в отраслите, които възобновиха дейността си през този месец, в рамките на двете фази на вдигане на карантината съответно от 4 и от 21 май. Изследват се също така ученици, учители и училищен персонал, които през тази седмица се върнаха в класните стаи.

От четвъртък отпаднаха и всички ограничения за движението на хората, включително вечерният час. От днес са отворени плажовете и църквите.

Две много важни стъпки за икономическото възстановяването на страната след вируса предстоят. От 1 юни се отварят хотелите, а от 9 юни – и двете международни летища.


Прочети цялата публикация