Fakti.bg | 01.06.2020 02:50:40 | 107

За майките: Как да предотвратите ежедневния бърнаут


Трудно е да се отпуснеш, когато целият ден е предварително планиран до минути – особено за майките, които нямат никакво свободно време за себе си. Ако обаче те не си позволят глътка въздух, физическата и психическата умора се натрупват. Умората постепенно се превръща в изтощение, а то – в бърнаут, пише Aleteia.org.

„Да си вземеш почивка не е лукс – това е необходимо за равновесието на майката и съответно семейството. Ако майката е спокойна, то това се усеща в цялото семейство”, разказва професионалният консултант Клаудия Арсеналтс. Спирането за няколко минути на ден за глътка въздух помага на майките да си върнат самообладанието и да продължат по-лесно ежедневните задачи.

Малките удоволствия на деня

Отделянето на момент за себе си може да е от изключително значение за майката, дори моментът да е кратък. Това ще ѝ позволи да си отдъхне за малко, да преосмисли на свежа глава приоритетите си, и да продължи после деня в по-добро настроение. Много жени отговарят „Нямам време”, но това може да създаде порочен цикъл. Колкото повече стрес има в живота си един човек, толкова е по-трудно да спре с този ритъм. А когато настъпи редовно изтощение, има риск от изпадане в депресия, особено при по-младите майки. Едно или две малки удоволствия на ден могат да имат огромни ползи. Един час, отделен за себе си – било то за молитва, четене на книга или просто почивка – ще даде нови сили на майката. Много е важно в този период телефонът да е изключен. Усамотеното пиене на кафе или чай също може да „зареди батериите” на човек. Планирайте и поне веднъж седмично едно забавно мероприятие – това може да е излизане с приятели, фитнес или рисуване на картина.

Какво ще кажете за духовна пауза?

Най-важното нещо за една жена е да постави личните си граници, или иначе казано да намери малко време само за себе си. Една почивка може да бъде социална, артистична, спортна, но също и духовна. Религиозни майки споделят, че намирането на време за молитва би се отразило много положително на майките с деца. Молейки се, те виждат всички положителни страни на детето, за което се притесняват, а след молитвата имат в себе си усещане за мир и спокойствие. Дори да са кратки, молитвите могат да въздействат много положително, стига да имате изграден навик за тях. Отделяйте по няколко минути на ден, и ще си върнете увереността, от която се нуждаете.

Погрешно чувство на вина

Майка признава, че ако отделя време за себе си, не може да спре да се чувства виновна. Смята, че не си е свършила работата. Това мислене обаче е погрешно. Ако една майка е тотално изтощена и уморена, тя не може да е пълноценна спрямо децата и съпруга си. Поради това тя трябва да намира време за себе си всеки ден, и това не трябва да се възприема като вина. С помощта на Господ, майките могат да стигнат далеч и да водят щастлив живот.

Прочети цялата публикация