Fakti.bg | 26.06.2020 08:03:43 | 351

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 4)


Неотдавна Атлантическият съвет на България излезе с декларация, в която призова за обединение на евроатлантическата общност в България. От такава неминуемо има нужда, особено с оглед на опасностите, които идват от Изтока. Опасности, които петата колона на Кремъл в България не е спирала да опитва да реализира.

В Декларацията на АСБ се споменават и други неща, които са изключително важни. Неща, които са основна тема на разговора ни с г-н Корнелий Савов, който е съосновател и член на Атлантическия съвет на България. Тези жизнено важни за България неща са декомунизацията и лустрацията, които, за жалост, по време на прехода в нашата страна не бяха осъществени. Но макар и доста закъснели от тях все още има смисъл. А със сигурност ще има и голяма полза.

Случилото се през последните години, но най-вече това, което виждаме днес в нашата страна, потвърждава нуждата от безкомпромисна декомунизация, част от която да бъде и една също толкова безкомпромисна лустрация на кадрите на БКП и комунистическата Държавна сигурност. Защо? Защото те продължават да имат огромно (много пагубно), водещо влияние в управлението на страната ни, макар и това все повече да се реализира чрез посткомунистическите им проксита, които също трябва да бъдат изхвърлени завинаги от политическия живот на България. 

Днес грозното лице на бруталния ДС-арски комунизъм, превъплътил се в олигархизъм и мутренщина, е все по-видимо, когато погледнем към различните институции в България и най-вече, когато наблюдаваме езика и действията на техните принципали.

За да не отнемаме повече думата на нашия уважаван събеседник, от ФАКТИ Ви представяме интервюто ни с г-н Корнелий Савов.

- На първо място, г-н Савов, имаше ли реакция от определящите се за евроатлантически партии на декларацията на Атлантическия съвет, в която призовавахте към обединение на евроатлантическата общност?

- Ние с тази декларация не се обръщаме само към партиите, а към българското антикомунистическо общество и атлантическо общество. Ние не очакваме партиите да дойдат при нас, защото сме надпартийна гражданска организация. Това не означава, че ние не контактуваме с партиите. Контактуваме, защото си поставяме едни определени политически цели, но не очакваме бърз резултат. Този призив не е от днес, просто сега го написахме отново, за да можем да провокираме, защото нещата, които се казват са важни, затова и вие сте им обърнали внимание. Така че ние не очакваме веднага да ни отговорят. Очакваме едно обмислено, много добре обмислено съдействие не с една партия, не с две партии, а с цялото общество.

- В декларацията се говори за едни сигнали, които сочат, че България се отклонява от интеграцията си в цивилизования евроатлантически свят. Какво Ви тревожи в днешната политическа ситуация и в политическите решения, които се вземат в България?

- Виждате, че у нас в момента се извършва една рекомунизация. Набират сили хора, партии и организации, които нямат нищо общо с евроатлантическата ориентация на страната. Това са партията ''Възраждане'',  БСП,  ''Атака'', АБВ, русофилската организация на Малинов - това са един кръг от организации, които  обявяват, че искат промяна на стратегическия избор на България като член на НАТО и Европейския съюз. Тоест, всичко това, което обществото е направило досега, за да направи своя цивилизационен избор, те искат да го променят и да го върнат обратно към онези години, да го върнат обратно в една зависимост от Руската федерация. Да, тя вече не се казва СССР, но откакто Путин е на власт Русия е все по-близо до имперските интереси на едновремешна Русия и най-вече на комунистическите интереси на Съветския съюз.

Аз исках промяна в България. На 10 януари 1990 г. в Радио ‘’Христо Ботев’’ срещу мен стоеше г-н Меди Доганов, нарекъл се за първи път публично Ахмед Доган. Това беше първата му обществена изява. Изграждаше му се политическата физиономия, а само пет дни преди това беше създадено ДПС с помощта на службите. Блага Димитрова стоеше до мен и там започна един разговор за събитията в Кърджали, в който се каза, че кърджалийци са искали Възродителния процес и БКП просто е отговорило на желанията им. Това бе пълна манипулация. Аз тогава казах това, което винаги съм мислил, казвал съм го и доста преди 10.11.1989 г., а то е, че БКП е терористична организация, възникнала и развивала се като такава и тя трябва да бъде забранена със закон. Блага Димитрова тогава не ме подкрепи. Абсолютната грешка на нашия преход е, че БКП не беше забранена. И това, което говорим за рекомунизацията много добре се видя в ухилените физиономии на Янаки Стоилов и на Пирински преди няколко дни, когато в предаването История.BG по БНТ се говореше за ''първия демократичен избор''. Казвам Ви го в кавички, защото той беше напълно фалшифициран.

- Наблюдава се и един друг момент в рекомунизацията, за която говорите. Ще се правят държавни бензиностанции, а отделно от тях върви един процес на централизация, вместо децентрализация на властта, което също напомня на комунистическите времена. Визирам създаването на ВиК холдинг, който да контролира водните процеси в цялата страна. Има и заявени намерения да се строи проектът ''Белене'', който винаги е обслужвал само руските интереси. Също така и ''Турски Поток''. На фона на всичко това управляващата партия – ГЕРБ, се заявява като евроатлантическа. Как гледате на това в Атлантическия съвет?

- Ние неколкократно сме отбелязвали във всичките наши декларации, а и в комуникация с посланици на натовски страни ясно сме си казвали мнението за енергийната стратегия на България. А именно, че България не трябва да участва по никакъв начин в руските геостратегически проекти, защото строейки продължението на ''Турски поток'', както ще да го нарича сега правителството, ние забиваме нож в гърба на Украйна. А Украйна е нападната от Русия и там се води война в момента. Ние като страна на НАТО помагаме на Русия със строежа на ''Турски поток''. Той не бива да бъде строен. За АЕЦ ''Белене'' също сме говорили. АЕЦ ''Белене'' е абсолютно ненужен и много опасен проект за България. През 1980 г., когато аз работех в секция Сеизмология на Геофизичния институт на БАН,  дойде запитване от Политбюро, дали площадката на Белене е годна за строеж на атомни обекти. Въз основа на новата сеизмична карта на България, която изработвахме в онзи момент след катастрофалното земетресение през 1977 г. във Вранча, отговорът тогава - напълно професионален, без никакво политизиране, беше ''не''. Тази площадка е много близо именно до земетръсното огнище Вранча, което е известно от  древността с катастрофалните земетресения с период от 40 – 50 години. При последното земетресение бяха паднали блокове в Свищов и имаше 123 жертви. Интересното е, че тогава руснаците се съгласиха с това. Но по-нататък други колеги, на които, за съжаление, сега им чета досиетата, свързани с ДС, промениха това мнение.

Да не говорим, че ядрената авария във Фукушима го потвърди. Там не беше отчетено това, че може да възникне мощно цунами при земетресение. А представете си, че подобна авария стане у нас..., това означава, че България просто няма да я има. На трето място, ''Белене'' от енергийна гледна точка в този момент не ни е необходима. В момента в световен мащаб се работи за създаване на съвсем друг тип атомни реактори, които не са опасни, компактни са и са много по-ефективни. Ако трябва да се говори за строеж, ако на нас ни е необходима ядрена мощност, може да се говори единствено за АЕЦ ''Козлодуй''. Но в никакъв случай ''Белене'', който е руски геостратегически проект. Оставям настрана това, че площадката няма одобрение и от ЕС за такъв строеж.

А връщането на държавната намеса показва пълната неспособност на нашата страна да се справи с корупцията и картелните споразумения. Вместо да прави бензиностанции, тя трябва да премахне монопола на ''Лукойл'' и по-точно монопола в складовете, откъдето идва всичко това. Както и да има много твърди мерки срещу такива картелни споразумения. А у нас такива няма, вие виждате, че картел има навсякъде. Държавата не се справя и затова отива към нещо, което пък е доказано във времето, че не работи – държавната собственост и нейното управление. Да, има страни, в които то работи, когато е само в дадена сфера. Например железниците, които в някои западни страни са държавни. По принцип не е лошо да има и държавни структури, когато държавата е решила, че това е неин приоритет. Особено в отбраната, в енергетиката, ако щете. Това, което е приоритет за националната сигурност и независимост, в него може да има държавни структури. Но те не трябва да бъдат всеобхватни. Държа да отбележа, че за одържавяването не мога и не говоря от името на колегите от Атлантическия съвет, но аз съм скептичен за това, което се прави сега, поне по начина, по който се прави.

- В спомената вече декларация в една от точките говорите и за все още неосъществената в България лустрация. Докъде бихте искали да се разпростре евентуалното ѝ осъществяване, тъй като тя има различни измерения в отделните държави, в които е реализирана?

- Преди да говорим за лустрация, аз искам да спомена декомунизацията, защото лустрацията не е самоцел. Лустрацията е необходимо условие, за да се осъществи декомунизацията у нас. Ако говорим за лустрацията, най-добре е направена денацификацията в Германия. Там са абсолютно забранени всички символи на нацизма (националСОЦИАЛИЗМА).

В България има олигархия, такава, каквато има само в Русия. Кои са олигарсите? Погледнете им досиетата. Има ли човек, който не е свързан с бившите служби, или семейството му? Пеевски, Домусчиев, Божков, Златев, дори Прокопиев, ако щете. Лично той не, но семейството му по някакъв начин - да. Всичките наши олигарси - Ветко, Баневи и т.н. - или са били в Комсомола, или са били агенти на ДС, или по някакъв друг начин са свързани със службите. Зад всеки един олигарх и зад много от политиците ни персонално, а и зад партиите, наднича грозното лице на ДС. Как бяха създадени партиите? Дори ДПС, която в момента е против ''Белене'', как беше създадена? Беше създадена от Българската комунистическа партия и хора свързани с ДС. Самият Доган е бил агент на ДС. Дори се твърди, че е бил двоен агент - на ДС и на КГБ.

- И интересното е, че ДПС от доста години заема евроатлантически позиции. Както и Вие отбелязахте сега са от малкото партии, които са против ''Белене''.

- ДПС винаги е играла двойствена игра, винаги е искала да бъде и на двете места. (б.р. и на Изток, и на Запад). Позицията за ''Белене'' на ДПС, разбира се, е правилна. Аз съм на мнение, че когато се говори за даден политик или за дадена партия, трябва да се отчитат и добре направените неща, било то за Костов, за Борисов, за Доган, та дори за ДПС и БСП. Добре свършените неща трябва да се казват.

- Що се касае до декомунизацията, моля конкретизирайте какво трябва да се случи у нас? Вероятно визирате паметници, имена на улици и т.н.

- Много неща. Първото нещо е образованието. То е тотално изпуснато. Аз искам да поздравя проф. Ивелина Келбечева и г-н Христо Христов за това, което успяха да направят. Важен е и периодът по време на войните, между Първата и Втора световна война - отношенията България-СССР. Ние през 1934 г. установяваме със Съветския съюз дипломатически отношения, защото дотогава нямаме такива. Но преди това БКП, финансирана от Болшевишка Русия, организира погром, метеж в град Фердинанд, сега Монтана. След това взривяват храма ''Света неделя'' в София, с цел убийството на цар Борис и правителството на България. Двеста души са убити! Това е най-големият терористичен акт в света по това време. Обявяването на война на България от СССР, без никакви причини, издържането на огромен руски корпус няколко години. Разграбването на промишлеността на България, заводите са демонтирани и заминават за Съветския съюз. Обществото е смачкано, провеждането в условия на военна окупация на така наречения ''Народен съд'', който осъжда на смърт 1300 политици, индустриалци, банкери, лекари, военни. Това е цветът на българската нация. Няма как да не споменем и лагера в Белене, и 30-те хиляди убити около тези събития, които са извън дадените във войната жертви. Наскоро издигнаха паметник на маршал Толбухин. Знаете ли кога и защо Толбухин е възпроизведен в чин маршал?

- Не, нямам представа.

- На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България. Навлизат в България, но българското правителство не реагира и военно сражения няма. На 14 септември в Москва официално се обявява капитулацията на България и със салюти се обявява победата, военната победа на Съветския съюз над България. Като главнокомандващ на операцията Толбухин получава званието  Герой на Съветския съюз и е повишен в чин маршал, в чест на военната победа над България. В България скоро бе издигнат паметник на този маршал! Паметник на окупатора на България!

Има и много други неща, които не са изяснени. Държавният архив на България е заграбен като военен трофей в Москва и отказват да ни го върнат. Всичко това трябва да влезе в учебниците, трябва да стане ясно на хората, на децата в училище, защо комунизмът е престъпен режим. Те не знаят и това се използва в опитите за реабилитацията му. Постоянно се говори: Каква декомунизация, каква лустрация, късно е, младите не ги интересува и т.н. Не ги интересува, защото са държани в неведение напълно съзнателно!

-И изключително много се набляга на Освобождението, посредством което се създава едно преклонение към Русия. Това не би било проблем, ако имахме историческата истина и за периода, който Вие споменахте. Но го нямаме и това създава едностранчивостта към Русия.

- В България е имало силно русофилско движение и едновременно с това хора, които са стояли на български позиции, но след 1944 година Стефан Стамболов е забравен,  забранено бе да се споменава дори за него, за възрожденците ни, за тяхното отношение към Русия. На нас ни се приказваше за Санстефанския договор, а в Санстефанския договор, който така и не го извадиха на бял свят, няма и една дума за България като държава. Говори се единствено за окупирани територии. Русия винаги е имала желанието да завладее Проливите, да владее Цариград, и България е била пътят, по който това е трябвало да стане. Това е желанието на Русия. Освен това не се казва, че по време на Втората световна война, в началото ѝ, когато Германия и Съветският съюз са били съюзници, се иска в България да се направят две военни бази - руски, и България да мине под опеката не на Германия, а на СССР. Изготвя се военен план за завладяването на България - Варна, Бургас, оттам да се стигне до Солун, а после и до Одрин. Всичко това е изготвено преди  Германия да нападне СССР. Благодарение на Цар Борис и на Хитлер, който отказва, ние не ставаме още тогава съветска република, така както станаха Прибалтийските държави - Литва, Латвия и Естония. Договорът, който е предложен на България тогава, е същият, който са подписали Прибалтийските държави. Това е желанието на Русия, България да бъде плацдарм, за осъществяване на великоруските интереси, но в никакъв случай свободна страна. Ненапразно Русия винаги се е обявявала против всичко, което България е направила сама: Съединението и обявяването на Независимост.

- Каква е следващата стъпка, след образованието?

- Освен за образованието говорим и за паметниците. Всички тези паметници на съветските окупатори нямат място в България. Те не са паметници, издигнати на някой загинал в България по време на войната. В България война няма. Това са комунистически паметници, издигнати не от Съветския съюз, а от български комунисти във възхвала на комунистическия режим и на Съветската армия „освободителка“. Така че тези паметници нямат място в България. И това е свързано с образованието, защото когато децата отиват да поднасят цветя на тези паметници, а след това им приказваш за НАТО, просто става едно пълно объркване. Нещата са свързани. Лъжите и досега присъстват в нашите учебници и децата ги учат. Борбата е там, всичко това трябва да се обърне. Не може да се направи декомунизация, ако това стои в учебниците. А това не може да стане без лустрация на преподаващите история, подчинена единствено на комунистическата идеология.

Паметник означава, че ти трябва да помниш. Какво трябва да помниш с паметника на Альоша и с Паметника на Съветската армия, армията на една страна, която е окупирала страната и ни е наложила с терор свое, чуждо за нас правителство и идеология? Армия, която не съществува, на държава, която не съществува.

- Връщайки се на по-горе зададения въпрос за неосъществената лустрация у нас, някои хора, когато прочетат това интервю ще си кажат, че това не е важно. Но всъщност, бихте ли се съгласили, че има реална връзка между това, че България продължава да е най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз и продължаващата роля на Държавна сигурност в управлението на страната ни?

- Не трябва да се съгласявам, аз също съм го казвал много отдавна. България, обективно погледнато, стои на почти всички последни места в икономически класации, класации за свобода на словото и други такива в ЕС. България е единствената страна, която не е направила нито декомунизация, нито лустрация, а дори Украйна го направи. Връзката между липсата на лустрация (декомунизация) и тези незавидни последни места е пряка. Така че това е необходим процес, макар и много закъснял. Това е процес, който трябва да промени съзнанието на хората. А защо нямаше и няма декомунизация? Защото хората, които трябваше да направят декомунизацията и лустрацията лично не бяха пострадали от комунизма, за разлика от Аденауер, който успешно проведе денацизацията на Германия, който лично е пострадал от нацизма. Аз също съм пострадал и антикомунизмът за мен е кауза, а не самоцел.

Благодарение на това, че останаха комунисти на власт, с това мислене, ние имаме мутрите, имаме престъпността, имаме политическите убийства, които така и не бяха разкрити. Благодарение на това имаме и олигарсите в България. Тоест целият наш т.нар. Преход е белязан от липсата на лустрация, от това, че едни и същи хора, по един и същи начин се избират. Те се избират, за да бъдат послушни, те се избират, за да нямат собствено мнение. Така беше през комунизма, така се избират и сега, независимо от различните фразеологии на партиите. Това, че някой се е нарекъл по някакъв друг начин не означава, че той е станал друг. Той си е същият човек, със същото мислене. Ние не казваме, че когато се прави лустрация някой трябва да бъде обесен. Ние не сме  комунисти. Те по този начин наложиха своя комунистически строй - чрез репресии, терор и убийства. Ние искаме отрицание на комунизма, истинско, а не фалшиво, отказване от тази идеология. Искаме децата на комунистите не да се отказват от бащите си, както искаха от нас, а от идеологията ,която бащите им за изповядали, за да можем да продължим напред.

Да не забравяме горяните и дадените от тях жертви, много  повече от тези на партизаните.  Знаете ли какво ми каза президентът Плевнелиев на Белене? Той, посрещайки унгарския президент, му казва: ''Вие бяхте първите 1956 г., които въстанахте'', а унгарският президент го контрира: ''Не! Вие бяхте първите. Горянското движение е първото въоръжено движение против комунистическия режим''. Президентът Плевнелиев  каза това по повод, че нито една медия в България не е цитирала тези думи на унгарския президент

- Последният ми разговор на тема ''лустрация'' бе с адв. Петър Славов, който с категоричност заяви, че в рамките на тази ни Конституция възможностите за по-сериозни лустрационни закони са изчерпани. В тази връзка, Вие в Атлантическия съвет готови ли сте, заедно с партиите, които все още желаят в България да има лустрация, да участвате в изготвянето на съответните конституционни промени?

- Разбира се. Петър Славов е прав. Сегашната ни Конституция е посткомунистическа, тя е направена с цел да се запази каквото може от комунизма. Тези, които я създадоха, това бе целта им и, за съжаление, те успяха. Впрочем, съдебната ни система, мястото на прокуратурата в нея, е точно като в съветската Конституция.

Искаме всички да се съберем и да предложим тези промени.  Сложно е, защото трябва да се мине през Велико народно събрание, за да се направят промени в Конституцията. Има я и пречката Конституционен съд. Пречка е, защото този съд и досега се доминира от членове на БКП и агенти на ДС. След като ГЕРБ гласува един закон, внесен от Методи Андреев, който даваше право вече да има последствия за престъпленията на комунизма, конституционните съдии, номинирани от ГЕРБ, гласуваха против!?! Единствено Филип Димитров гласува ''за'' този закон да остане. Останалите гласуваха, че този закон е противоконституционен, защото е минала давността. Като че ли за престъпленията против човечеството може да има давност. В Германия нямат давност престъпленията на нацизма, в Израел също. Изобщо давност за престъпления срещу човечеството няма никъде, за това и решението на Конституционния ни съд е нищожно и трябва да бъде отменено!

 Ние трябва да убедим и западните държави, че и ние, и те не сме направили достатъчно за разграничаване от комунизма. Атлантическият съвет се опитва да го направи в разговорите с посланиците на САЩ, Великобритания, Франция и др. Казваме им, че декомунизацията в европейски мащаб не е достатъчна. Обявени са и двата режима за еднакво престъпни, но свастика няма да видите никъде в Европа, а сърп и чук на много места. Просто санкциите към двата режима са различни. Това позволява на някои хора у нас да говорят против НАТО, против Европейския съюз, за излизане от НАТО, за излизане от Европейския съюз, за вливане в Евразия и т.н.

- В тази връзка, колкото и силно, че дори и недемократично да прозвучи това, което ще попитам, смятате ли, че ще е удачно в една нова или променена конституция да се напише, че опитите за промяна на геополитическата ориентация на България са най-малкото непозволени?

- Мисля, че би трябвало. Защото в този отрязък от време, в който ние живеем има ярко противопоставяне на нещата. Демократичният свят се надяваше, че след падането на т.нар. ''Желязна завеса'', след като дори имаше покани към Русия да се присъедини към НАТО, смятахме, че това противопоставяне е излишно, че е излишно и въоръжаването. Оказа се, че не е така. Оказа се, че когато не научиш грешките от историята, си склонен да ги повтаряш. И смятам, че един такъв текст не би било зле да съществува. Разбира се, аз не съм юрист и не знам как стоят нещата юридически. Затова не мога да кажа дали този текст ще влезе или не, но мисля, че трябва да влезе.

Има и още нещо, което е много важно и трябва да влезе в тази конституция (б.р. нова или променена). Това е персоналната отговорност! Персоналната отговорност на всекиго за всичко. Персоналната отговорност на прокурора, персоналната отговорност на съдията, персоналната отговорност на министър-председателя, персоналната отговорност на началник-отдела, персоналната отговорност на данъчния чиновник. Защото какво беше през комунизма? Пълна безотговорност. Имаше една колективна отговорност и никой за нищо не бе виновен. Това продължава и днес у нас. Когато имаме персонална отговорност на всекиго, включително наказателна, няма да може да има оправдания. Пътят пропаднал. Построил го е еди-кой си. Добре, пропаднал е, ти носиш отговорност - не само материална, но и съдебна. През 2014 г. правихме един конституционен форум, където се зададе въпросът: ''Необходими ли са промени в Конституцията''? Всички присъстващи, с изключение на Георги Близнашки, казаха да, необходими са, защото виждаме, че посткомунистическата ни Конституция се явява пречка. Единствено Близнашки, тъй като той е част от комунистите, които са я писали, беше против. Тогава Борисов също беше там, но не взе отношение. По-нататъшните му действия, след като дойде на власт, свидетелстват какво е неговото мнение. Той няма интерес от декомунизация и особено от лустрация, въпреки някои негови приказки сега. Може ли да говориш за декомунизация, когато издигаш агент на ДС за депутат в Народното събрание? Георги Марков (б.р. агент Николай) по предложение на Борисов е депутат. И забележете агент Николай не се е извинил, не се чувства виновен от това, че е бил агент и доносник на ДС.  Иво Инджев,  също е бил агент на ДС, но погледнете какво прави Иво Инджев през последните 20 години! Той първи се обяви, без дори да има комисията по досиетата по това време, каза, че съжалява. Останалите, ако не беше Комисията по досиетата, никога нямаше да си признаят, камо ли да изразят съжаление или да се извинят. Съжалявам, че трябва да спомена Илиян Василев, но... същата история. Забележете, че няма нито един репресиран, нито един антикомунист в медиите, в партиите също няма, никъде тези хора не са допуснати и това е съвсем съзнателно. Сега има един депутат от ГЕРБ - Лиляна Друмева, която е председател на един от съюзите на репресираните от комунистическия режим. Аз нямам нищо против да е депутат, но откакто тя е народен представител няма внесен антикомунистически закон. Гърневски също се бие в гърдите, че е антикомунист, но да не говорим през колко партии мина. Той също не е внесъл и един ред в този смисъл. Не правят това, което в предния парламент активно правеше ''Групата за натиск'' - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров. В такъв смисъл, не е важно за какъв се пишеш,   какво говориш, че си, а какво вършиш!

- За да завършим, може би е редно да попитам - какво планирате в Атлантическия съвет като инициативи, като действия за развитието на нещата, които написахте в споменатата на няколко пъти Ваша декларация?

- Ние сме дали заявката към цялата демократична общност, която е пронатовска и проевропейска, че е необходимо обединение, защото поотделно никой няма да направи нищо. Нека всички  оставим вкъщи личното си его, личната си неприязън към някого, ако има такава. Нека личните мераци за власт да бъдат също оставени настрана, за да направим нещо, необходимо за възраждане на обществото и  държавата ни.

Да се обединим зад 4-5  реално изпълними основополагащи точки с ясното послание за необходимостта от пълна декомунизация и лустрация и с това да се отиде заедно на избори. Няма друг начин!

Прочети цялата публикация