OFFNews Политика | 30.06.2020 04:50:12 | 92

От 1 юли граждани на 14 държави с право да влизат в ЕС


Гражданите на 14 държави ще имат право да влизат в Европейския съюз от 1 юли. Те са смятани за "безопасни" въпреки пандемията от коронавирус.

Сред тях са Австралия, Канада, Япония, Мароко и Южна Корея.

Списъкът, определен от ЕС, не включва Съединените щати, Бразилия и Китай. Брюксел е готов да включи Китай, ако Пекин предложи реципрочна сделка за пътуващи от Евросъюза, твърдят дипломатически източници, цитирани от БНР.

Граничният контрол е премахнат за граждани на страни членки, които пътуват в рамките на блока. Правилата за пътуващи от Великобритания се определят отделно в рамките на преговорите за Брекзит.

Междувременно България и Люксембург се договориха да изпълняват директни полети между двете страни за туристи три пъти седмично. Решението взеха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и люксембургският ѝ колега Жан Аселборн в Люксембург. Двамата са обсъдили редица още бюджета и разширяването на ЕС, възстановяването от последиците от коронавируса и ситуацията в Близкия изток, съобщават от пресцентъра на външното ни министерство.

Прочети цялата публикация