Fakti.bg | 04.07.2020 04:56:41 | 308

Ердоган: Това е директна атака срещу суверенитета на Турция!


Турският президент Реджеп Ердоган каза, че обвиненията срещу Турция по отношение на „Света София” са директна атака срещу суверенитета на страната, предаде „Дейли Сабах”.

Църквата в продължение на векове е гордостта на християнския свят, но след падането на Константинопол през 1453 година е превърната в джамия. След създаването на модерната турска република „Света София” става музей, но сега Ердоган отново иска да я превърне в джамия.

Последва остра международна реакция, но Турция подчерта, че това е вътрешен въпрос и всяка намеса в него е атака срещу суверенните права на страната. Очаква се след две седмици да бъде взето решение за статута на духовния храм в Истанбул.

Реджеп Ердоган каза още, че Турция защитава правата на мюсюлманите и другите вероизповедания, но никой няма право да се бърка във вътрешните дела на Турция. „Обвиненията, насочени срещу страната ни относно „Света София”, са директна атака срещу нашия суверенитет”, каза турският президент. САЩ призоваха турските си партньори да се откажат от решението да превърнат музей в джамия, докато Русия призова за намиране на „балансирано” решение, съобразено с ЮНЕСКО.

Прочети цялата публикация