Fakti.bg | 01.08.2020 15:28:24 | 86

OAE призоваха Турция да стои далеч от арабските дела


Официален представител на Обединените арабски емирства призова Турция да спре да се меси в арабските дела, като подигравателно припомни за Османската империя, която се разпадна преди век, цитира думите му AFP.

Реакцията дойде, след като Турция осъди "злонамерените", според нея действия, на ОАЕ в Либия, където двете страни подкрепят противоположни страни в обострения вътрешнолибийски конфликт. Ануар Гаргаш, държавен министър на външните работи, призова Турция "да спре да се намесва в арабските дела", предаде агенция "Фокус".

Турция вече не може да се държи като „Високата порта и да използва езика на колониализма“, каза той, говорейки за правителството на Османската империя, управлявала арабския свят в продължение на векове. "Високата Порта и колониалистичните илюзии принадлежат към архивите на историята и отношенията между държавите не се направляват със заплахи", написа Гаргаш. Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално съгласие в Западна Либия, докато силите на базирания в източната част Халифа Хафтар се подкрепят от ОАЕ, както и от Саудитска Арабия, Египет и Русия.

Прочети цялата публикация