Fakti.bg | 01.08.2020 16:06:35 | 107

Според САЩ руската ваксина срещу COVID-19 не става за нищо


Директорът на американския институт по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи постави под сериозно съмнение ефективността на ваксините срещу COVID-19, създадени от Русия и Китай.

Китайски компании обявиха, че са в напреднала фаза по разработването на ваксина срещу коронавирус, докато Русия дори посочи, че ще е първата страна в света с подобна ваксина. Новината идва на фона на денонощната работа на много фармацевтични компании в света, които искат да спасят света от пандемията, отнела живота на стотици хиляди по целия свят.

Руснаците информираха, че са създали ваксина, която е безопасна и е дала 100% успеваемост при тестване върху доброволци, включително от въоръжените сили на федерацията. Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания. Руското министерство на отбраната казва, че руски войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Вашингтон обаче се съмнява. Антъни Фаучи заяви, че регулаторните органи и в двете страни – Русия и Китай – са много по-непрозрачни от западните. Запитан дали китайски или руски ваксини могат да бъдат използвани в САЩ, Фаучи каза, че това е малко вероятно. „Твърденията за готовност за разпространение на ваксината преди тестването ѝ са проблематични”, посочи Фаучи. По думите му е много малко вероятно САЩ да разчитат на ваксини на други държави, тъй като американските компании работят бързо по създаването на безопасна и доказана ваксина.

Прочети цялата публикация