Fakti.bg | 23.08.2020 09:51:38 | 153

Страшни прогнози: Суша и наводнения погубват България до 2030 г.


Тези дни стряскащи заглавия се появяват в популярни информационни интернет сайтове и национални всекидневници“. Страшни прогнози: Суша и наводнения погубват България до 2030 г. В план на МВР се предвижда въвеждане на система за осигуряване на непрекъснатост на доставките на основните стоки и услуги за населението“. България е изправена пред опасности от суша и наводнения според прогнози до края на века, а десетте най-тежки бедствия и инциденти са регистрирани през последните 15 години. Това се казва в анализ на Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 година, въз основа на която министърът на вътрешните работи Христо Терзийски предлага правителството да приеме План за действие за периода 2020-2024 година, уточнява в. Труд.

В документа, който е публикуван в четвъртък за обсъждане в Портала за обществени консултации, са описани най-важните дейности на ведомствата МВР, МОН и БЧК. Предвиждат се разяснителни кампании още в предучилищна възраст, както и състезания и конкурси, свързани със защитата при бедствия при децата. Планирани са обучения и в по-горните класове, както и във висшите училища, по-добра подготовка на администрацията. В Плана за 2020-2024 година е заложено и разработване на национален риск регистър, стимулиране на застраховането и осигуряване на ниско-лихвени или безлихвени кредити с цел по-бързо възстановяване след бедствия. Необходимо е да бъде въведена система за осигуряване на непрекъснатост на доставките на основните стоки и услуги за населението.

Важната за хората информация в тези горещи летни дни ни припомни за един сензационен аналитичен материал "Визионери?! Има такива хора и у нас“, публикуван на 05.08.2018г. в Actualno.com от писателя и журналист Георги Гълов,/съавтор на автобиографичния бестселър за Иван Славков-Батето и на книга за естрадната легенда Емил Димитров/ .Гълов цитира впечатлен "Свършват хубавите места горе, тук, на Земята, климатът става все по-лош" - интервю във в-к 24 часа от 2007 година с адвокат Цветан Цветанов. Георги Гълов цитира и друга част от изказването на Цветанов пред вестника. "Направил съм прогнози още преди десетина години /тоест в началото на 90-те/, че скоро ще има много големи кризи за вода и дори конфликти. Затова трябва да се вземат спешни мерки". И по-нататък: “Факт е, че на Земята има сериозни екологични проблеми и поради глобалното затопляне все по големи части от планетата стават неизползваеми. Това дава основание на много хора да се тревожат за бъдещето на своите деца.…"Да продължим с друга извадка от публикацията на Георги Гълов“Толкова години след интервюто с адвокат Цветан Цветанов съм впечатлен отново от тези невероятни прозрения на един българин, за климата, водата, природните бедствия, за миграцията и за конфликтите. Изказани преди години, далече преди нашите политици и гадатели да си помислят в онова вече далечно време да коментират тези глобални и важни и за всеки отделен човек въпроси! За това, че наистина имаме рядко срещан своеобразен визионер и то с доказани като случили се факти-прозрения, ще добавя, че допълнително прочетох в редица електронни наши и чужди издания информация за един сензационен научнофантастичен разказ, написан преди 30 години от този български адвокат под заглавието "Колапсът". Македонската агенция "Охрид-прес" прави любопитното откритие, че има автор на Балканите със сензационен разказ и го нарича "Балканският Жул Верн".

Да продължим с прозрения по тези въпроси на адвокат Цветан Цветанов в две интервюта, дадени на 15 август 2018 година и второто на 29 април 2020 година в разгара на пандемията пред информационния портал Dir.bg. Те са със заглавия: „Българският Жул Верн: Очаква ни масова роботизация и епохален контакт с извънземни“ и „Как един българин предрече днешната криза и "виртуализацията" на човека. Предстоят дълбоки промени в човешката култура“

Да видим какво пишат колегите в Dir.bg за адвоката, който е правил множество предположения, които са се оказали верни. Припомнят, че в средата на 80-те той пише в разказ за появата на „малък и дистанционно“ свързан компютър т.н космически таблет.А в същия научнофантастичен разказ“Колапсът“през 1987 година описва възможността миниатюрни черни дупки да бъдат използвани като източник на енергия за двигател за пътуване в Космоса, идея, потвърдена от гениалният учен професор Стивън Хокинг в началото на 2016 година.Адвокатът предсказва твърдо в интервюто през 2018 година появата на „виртуалния“човек“ и обвързва тази си идея със задаващи се на Земята климатични промени и възможни кризи“.

В отговор на въпроса: Имате ли някаква нова прогноза, която според Вас може да се сбъдне в близкото бъдеще? – Цветанов тогава отговаря „За съжаление, драстична промяна на климата с възможни рискови последици за живота на човека и за околната среда, необратимо изчезване на животински и растителни видове. Цялото човечество трябва да се подготви и да вземем отсега много сериозни мерки.“И продължава:

Тежка водна криза се задава на Планетата, което при неумереното разрастване на световното население може да доведе до тежък проблем - загуба на плодородност на почвите и оттам жестока криза с изхранването, както и до нови и то мащабни мигрантски процеси към по-богатите с такива ресурси страни и обезлюдяване на отделни огромни райони на планетата. Въпрос е дали ще бъдат избегнати страшните конфликти, които съпровождат такива събития. Разбира се мисля, че ни очаква откриването и използването на нови източници на енергия, както и технологични решения, основани на нови физични принципи.

При този отговор със вече сбъдващи се впечатляващи прозрения ,наистина оставаме без коментар.

Накрая да се върнем на Плана за действие за периода 2020-2024 година в който, са описани най-важните дейности на ведомствата МВР, МОН и БЧК. Предвиждат се разяснителни кампании още в предучилищна възраст, както и състезания и конкурси, свързани със защитата при бедствия при децата. Планирани са обучения и в по-горните класове, както и във висшите училища, по-добра подготовка на администрацията.

И да видим,какво правят вече над 15 години високо професионално, журналистката Невена Праматарова,водеща,предаването Арт ефир от БНР и адвокат Цветан Цветанов във фондацията“ Европейски екологичен фестивал“,чиято дейност двамата,като тандем със скромен екип доброволци организират и ръководят.Лично, носителят на Нобелова награда световноизвестният еко общественик и вицепрезидент на САЩ Ал Гор,сключи договор с фондацията и дари правата на прочутия си бестселър „Атака срещу разума“,издаден през 2009 година на български. Фондацията провежда вече 15 години, единствения в страната международен екологичен фестивален форум,за документални филми,тв програми посветени на екологията,както и обучителни модули с участието на стотици деца от училищата в община Кърджали с партньорството на БЧК, МВР-Гражданска защита на населението.В обучителните модули вече десет години стотиците деца-ученици се обучават познайте на какво.С участието на професионални експерти на защита при природни бедствия и аварии,оказване на първа медицинска помощ,защита от кибер-атаки и терористични нападения на масово посещаеми обществени сгради и места в училища,търговски и транспортни центрове.В ежегодните изяви за възпитаване на любов към природата и опазването на околната среда и запознаване с последиците от климатичните промени партнира Българският Антарктически институт и лично неговият ръководител и директор ,световноизвестния български учен професор Христо Пимпирев.Фондацията е инициатор и на медийно оповестената с широка обществена подкрепа също визионерска идея за изграждане на Скулптурна композиция в София,в чест на признателност към дейността на българските медици.

И така за финал да завършим с казаното от журналиста и писателя Георги Гълов за адвоката, който и според него е необичаен визионер.

"Понякога се питаме дали си познаваме и разпознаваме истинските макар и необичайни визионери, или сме фенове на папагалите и врачките-екстрасенси. Това не е въпрос“.

Автор: адв. Цветан Цветанов

Прочети цялата публикация