Fakti.bg | 25.08.2020 14:53:25 | 50

Коронавирус: какви нови мерки обмислят в Германия?


В четвъртък Ангела Меркел ще обсъди с министър-председателите на провинциите евентуални нови мерки срещу пандемията. Същевременно от "Роберт Кох" обявиха къде най-често се заразяват германиците.

През последните две седмици инфекциите с коронавирус в Германия са се удвоили. Канцлерката Ангела Меркел реагира на тревожните данни с уверението, че подобно развитие е неприемливо и трябва да бъде спряно. Актуалната ситуация налага подновяването на редовните видеоконференции между Меркел и министър-председателите на отделните федерални провинции, на които се решава какви нови мерки са необходими. На вчерашното обсъждане министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер призова за общ подход в борбата срещу заразата. С други думи: във всички провинции да важат еднакви правила, поне що се отнася до маските, събиранията на хора и глобите при нарушения. "Ако не въведем обща рамка, вероятността да не успеем да спрем негативното развитие с пандемията е много висока", предупреди Зьодер.

Разногласия между отделните провинции

Проблемът е, че не всички провинции желаят единни правила. Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания, например, се позовават на ниския брой на новите заразявания и не желаят да спазват ограничения, които биха били оправдани в други провинции с голям брой нови инфекции. Министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер също потвърди, че ситуацията в отделните провинции е твърде различна и призова "да не стреляме с оръдия по врабчета".

На фона на тези различия ролята на канцлерката Меркел в този дебат нараства. За четвъртък (27 август) е насрочена следващата видеоконференция в този формат, от която се очакват някои конкретни решения. Едно от тях ще бъде свързано с ограничаване на броя на участниците в семейни празненства и обществени прояви. В момента в отделните провинции важат различни правила. Така например в Берлин е позволено на едно място да се събират до 500 души, в Северен Рейн-Вестфалия - максимум 150, а в Бавария - най-много 100.

Друга обмисляна мярка е затягане на правилата за носене на предпазни маски. Лидерката на ХДС Анегрет-Крамп Каренбауер предлага в цяла Германия да се въведе задължително носене на маска и на работното място. Обсъжда се и идеята за задължително ходене с маски на училище, подобно на действащото правило в Северен Рейн-Вестфалия, където учениците от пети клас нагоре носят маските и по време на часовете. Говори се и за единни ставки на санкциите при нарушения на правилата.

Освен това ще бъде преразгледана и стратегията за тестовете за коронавирус. По този въпрос Германия скоро ще достигне предела на възможностите си. Абсолютният максимум, който може да бъде постиган на седмица, са 1,2 милиона PCR-теста. Последно направените тестове за една седмица бяха 875 000. Има опасения, че масовото тестване на завръщащи се от почивки в чужбина не е правилно, тъй като ограничените ресурси не се използват там, където те са най-необходими: например за правенето на тестове в болниците и социалните домове. В тази връзка кметът на Хамбург Петер Ченчер предлага всички завръщащи се от чужбина да влизат в карантина и след пет дни да си направят тест. Ако той е отрицателен, чак тогава те могат да се върнат към нормален ритъм на живот. Подготвя се и дигитална регистрация на всички завръщащи се от чужбина - данните ще влизат в нов портал, който трябва да сложи край на сегашното издаване на бележки. 

Къде рискът от зараза е най-голям?

В края на миналата седмица институтът "Роберт Кох" оповести резултатите от свое изследване относно най-рисковите места и начини за заразяване. Експертите са единодушни, че най-голяма е вероятността от инфекции в закрити помещения, където не се спазва дистанция. В момента най-често германците се заразяват с коронавирус вътре в семейството, където един носител на вирус заразява средно по 3,2 души - обикновено хора, които живеят с него под един покрив.

Като огнища на заразата на второ място авторите на изследването нареждат старческите домове. В тях един носител на вируса заразява средно още 19 човека, но най-висок е рискът от предаване на заразата в общежитията за бежанци, където един заразен предава инфекцията на 21 човека.

На този фон експертите на "Роберт Кох" смятат, че най-ефективният начин за борба срещу пандемията са превантивните мерки, като спазването на социална дистанция и носенето на предпазни маски.

Прочети цялата публикация