БНР | 12.09.2020 11:54:35 | 197

Миро от Saint Electrics – за музиката като експеримент, в който не оставаш сам


Важно напомняне за зажаднелите за рок! Започва двудневният Green Rock Fest на площад „Свобода” в Русе. „Ще бъде шарено, цветно и хубаво”, обещава Мирослав Иванов от Saint Electrics, хедлайнери в съботната първа вечер. Преди това Миро има и мастър клас за китаристи. Надява се да се събере готина компания. Всякакви музиканти са добре дошли, важно е да стане готин разговор и обучение. За тези, които се страхуват от русенските комари – спокойно, ще се обучавате на закрито.


„Изотопия” покани Миро Иванов, за да анонсира не само фестивала, но и да разкаже за новите парчета на Saint Electrics и промените в групата.

От година на барабаните е Николай Данев - Brown Sugar. Успешно присъединен е и Денис Попстоев, който свири на саксофон и синтезатор. „Малко променяме посоката на групата, но се надявам за добро”, казва Миро. Последните им песни са изсвирени от новия състав. „Преди бяхме повече rough рок, а сега сме леко по-лъскави, но рокът си стои”, категоричен е Миро и допълва: „По-широката палитра от изразни средства винаги е добре дошла”.

Денис носи и вкуса на synth rock-а с малко по-мелодични хармонии, но не и в поп вариант. Привнася и джазовото звучене. Спокойно, Saint Electrics си остават рокаджии, но и експериментатори.

Никога сами

С промени или без, сред рок светците няма самота. Дори когато озаглавяват последното си парче Walk Alone. От около два месеца то радва феновете им със звук, но и с видео.

И като говорим за хората и събирането им... В Walk Alone важна е и ролята на тромбониста Влади Мичев, благодарение на когото се дължи „войнишкото” звучене на финала.

А иначе новите парчета са три. След Walk Alone ревностните почитатели да се готвят за Last Summer - през октомври или ноември. В момента Миро още го доизпича в студиото. Записано е малко преди да започне извънредното положение заради Covid-19. Именно във времената на карантина Saint Electrics работят над новата си музика.

„Last Summer е любовна история, но то Гришката (Гриша Георгиев, бас и вокал – бел. ред.) ги пише текстовете малко по-садистични любовни истории. Не са обикновените романтични любовни истории с цветя и рози, ами има една така (...) А бе, умее да изтисква момента по най-пресиращия начин и цялото това нещо е облечено в капка романтика, любов, в края на лятото... Но няма да издавам абсолютно всичко сега, само казвам, че той ги пише малко по-особени текстовете”.

Тръпнете ли в очакване вече? Редно е...

Да храниш приключението у себе си с музика

Миро Иванов безспорно е един от най-добрите китаристи на България. Заслужено участва в много проекти и работи в много музикални стилове. Важна част е от джаз, фюжън, поп и рок групи, собственият му личен проект е експериментален.

„За щастие гледам да се случват по различно време. Понякога се случва за седмица да имам концерти в три различни стила и това наистина е малко шизофренично и не го пожелавам много на музикантите. От друга страна, аз съм човек, на когото бързо му доскучава, и хубаво е това, че една седмица мога да свиря един стил, след една седмица да свиря друг. Това прави да ми бъде интересно и ми подхранва приключенския дух”, обобщава Миро.

От интервю в колата – за връзката със Старата къща

Saint Electrics са сред любимците на слушателите на БНР. Миналата година именно аудиторията на националното радио ги избра за свой фаворит в конкурса „Пролет” за нова българска поп и рок песен. Преди това, отново след конкурса в БНР, представиха страната ни на фестивала Eurosonic Noorderslag 2018 в Нидерландия. Класацията ни БНР Топ 20 също не им е чужда. Помним обаче още...


Когато Saint Electrics започват да работят сериозно над музиката си, правят запис във Второ студио на БНР. Там през 2014 година записват песента Pissed Off. „Парче протест”, споделя Миро, докато дава интервюто в колата си, в сърцето на недоволна София. Смята, че звучи особено актуално на фона на случващото се у нас. Тя е откровен stoner rock, казва още той, но и досега му е мило, че е била любима на негов колега – джаз китариста Шибил Бенев, което само по себе си е повече от комплимент.

Къде в творчеството и в живота на групата се прокрадва бунтът и на кой британски отбор симпатизира Мирослав Иванов, макар че не е много-много по футбола? Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 

Снимките в публикацията са от Facebook профила на групата. 

Прочети цялата публикация