Fakti.bg | 15.09.2020 03:30:30 | 195

За "честта" на беларуските полицаи


Няма как да арестуваш десетките хиляди, които протестират срещу Лукашенко. Защото те са суверенът в тази страна. Рано или късно и този режим на безправието ще се самовзриви. Коментар на Миодраг Сорич.

Тези сцени задълго ще останат полепнали по имиджа на Беларус пред света: видяхме как мъже в униформи бият мирно демонстриращи жени. Мъжете носят черни маски, прикриващи лицата им изцяло. Когато протестиращите се опитват да ги свалят, мъжете изпадат в ярост, защото ги е страх, че ще бъдат разпознати и някой ден ще трябва да отговарят за своите страхливи постъпки.

Съмнителен морал

За какъв морал може да става дума, когато се нападат протестиращи жени? Кой е законът, който допуска мирни демонстрантки да бъдат влачени за косите и насила вкарвани във фургони? И как тези полицаи ще оправдават действията си някой ден, когато ги питат техните деца и съпруги?

Би трябвало да потънат в земята от срам. Тези мъже с маски явно са лишени от всякакво достойнство. С всеки удар на палките, който нанасят, чезне и частица човещина.

Ако беларуските сили за сигурност са имали нещо като чест и достойнство, сега те са вече загубени за много поколения напред. Само преди няколко месеца в Беларус отбелязаха годишнината от победата над хитлеристка Германия, възхищаваха се на смелостта на хората, които с риск за живота си са прогонили нацистите от страната. А с какво се прославиха специалните части на полицията сега? С това, че бият жени, които биха могли да им бъдат съпруги, майки или дъщери. Какви нещастници!

Протестиращите жени бяха натикани в бронирани коли и изпратени в затвора от корумпирани съдии, които също са продали душите си на режима на Лукашенко. Но насилието никога няма да победи. Защото няма как да арестуваш десетки хиляди жени. Те са народът, суверенът, а на него му е дошло до гуша от Лукашенко. Целият свят вижда това.

Жените в столицата Минск и в другите градове на Беларус вече не се страхуват от маскираните в черно мъже. Десетки хиляди продължават да протестират срещу управляващите. И този режим на безправието рано или късно ще се самовзриви.

Руският президент все още закриля Лукашенко. Путин очевидно се страхува, че смелите жени в Беларус ще станат пример и за противниците на неговата власт в Москва. Затова подкрепата на Кремъл може да се окаже съдбоносна.

Протестите досега не бяха антируски

Протестите в Минск досега бяха само срещу Лукашенко, те не бяха антируски. Но и това започва да се променя. За първи път в досегашната си история народът на Беларус може да сметне Москва за свой противник и да се отвърне от Русия, както направиха вече много украинци. „Събирачът на руски земи“, както Путин обича да го наричат, няма как да прибави нови територии, а напротив – ще загуби и онова, което е притежавал доскоро.

Цивилизованият свят вече се възхищава на смелите жени в Минск, на тяхната почтеност и дързост. В крайна сметка именно те ще спечелят битката срещу страхливите мъже с палки и маски.

Прочети цялата публикация