БНР | 15.09.2020 05:13:44 | 117

Благотворителност, маски и еднократни стипендии в първия учебен ден


С благотворителен жест ще започнат новата учебна година учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев” в Перник. Ученическият съвет е решил тази година, вместо да купят цвете за първия учебен ден, гимназистите да помогнат за лечението на 18-годишния Иво Христов от град Радомир. На входа на училището ще бъде поставена кутия за благотворителност.

В бургаските училища първокласниците ще влязат в обновени класни стаи, ремонтирани и оборудвани по общински проект в синхрон с осигуряването на безопасна среда.

Заместник-кметът по образованието в община Бургас Йорданка Ананиева съобщи, че са поставени специални антибактериални настилки. Подменен е и интериора, стаите са обзаведени с нови мебели: „Единични чинове и единични столчета за всяко едно дете. Това дава възможност учителят да конфигурира по различен начин и интерактивни дъски във всяка една от класните стаи, така че да могат колегите да използват интерактивно съдържание. Проектът е много авангарден. Той включва промяна на нагласите на модела на обучение на нашите деца от ново поколение“.

Във всяко училище са въведени противоепидемични мерки.

Директорът на Регионалното управление на образованието в Сливен Милена Чолакова каза, че не са постъпвали жалби от родители, които не желаят децата им да носят маски. Тя поясни, че са осигурени пенсионирани учители и студенти, ако някой учител се разболее от Covid-19 и добави: „Всички образователни институции в област Сливен са готови за старта на учебната година. Осигурени са дезинфектанти, топла вода в санитарните помещения. Сутрешният филтър остава задължителен. Ако се установи дете с такива грипоподобни симптоми, ще бъде незабавно връщано“.

Всяко пето училище във Великотърновска област е без назначено медицинско лице. Близо 1200 деца в региона не са открити от екипите за задържане на учениците в училище, предаде кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова.

Кореспондентът във Враца Ива Антонова разговаря с първокласници, с техни родители и преподаватели.

„Мисля, че ще се справя с уроците“;

„Гадно ми е. Слагаме маски. Не можем да се доближаваме много, не можем да играем толкова близко, не можем да седим един до друг“;

„Децата ще бъдат вътре в двора. Ние трябва да сме отвън и няма как да запомним и да запаметим този ден от техния живот“;

„Ние живеем с оптимизъм и надежда. Нека бъдат всички здрави и да знаят, че ако спазваме всички правилата, учебната година ще протече нормално и всичко ще бъде наред“.

Протест срещу носенето на маски в училище и изолаторите в учебните заведения се проведе снощи в Ямбол. Тази година там първолаците са повече в сравнение с миналата.  Всички учебни заведения в областта са готови да посрещнат учениците при стриктни мерки за сигурност.

В община Тунджа решиха да зарадват 30-те осмокласници със стипендии от по 100 лева, информира кметът Георги Георгиев: „Осмокласниците в професионалните паралелки ще получат еднократна стипендия. Тази еднократна стипендия е от Фонда за благотворителност, който събираме в края на всяка календарна година“.

Във всички 10 училища в община Тунджа е организирано целодневно обучение. За обхванатите в целодневната организация е осигурено обедно хранене и безплатен транспорт.

Над 120 полицейски служители от Добричка област ще следят за безопасността на учениците днес. Извършени са и предварителни огледи от Охранителната полиция на районите около училищата. Издадени са и предписания за отстраняване на проблеми с пътни знаци и хоризонталната маркировка.

В Търговище има с шест повече паралелки в сравнение с броя паралелки през миналата учебна година, съобщава кореспондентът на БНР Евтим Петков.

Първокласниците са близо 450, а в държавните училища са сформирани 62 паралелки, което е с шест повече в сравнение с предходната учебна година. Две са паралелките с дуална форма на земеделие - по една в Професионалната гимназия по земеделие и в Професионалната техническа гимназия „Цар Симеон Велики“. През тази учебна година ще има и 55 маломерни паралелки в 10 училища с недостиг от 276 ученици. Докладната записка с искане за образуването им ще бъде внесена на сесията на общинския съвет в края на септември.

Всички училища в София са готови да посрещнат децата

Кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка и установи, че всички общински училища в града са подготвени да посрещнат присъствено децата за първия учебен ден, като са снабдени с дезинфектанти и необходимите материали за поддържане на хигиената. Пешеходните пътеки в района на училищата и детските градини са възстановени, дворовете са  измити. Фандъкова пожела успешна учебна година на учителите и на учениците:

„Желая им от сърце здраве и много, много успехи. Радвам се, че децата ще могат да се видят, защото за тях това е важно. Да видят своите учители, да усетят тяхната обич и в същото време да се даде възможност на децата, които имат проблеми - здравни или в семейството има здравословни проблеми, да могат да останат вкъщи. Това беше добро и правилно решение на министъра на образованието“

Прочети цялата публикация