Fakti.bg | 16.09.2020 08:22:58 | 18

Хашим Тачи: Взаимното признаване на Косово и Сърбия може да стане само в Белия дом


Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че всяко повторно поставяне в Брюксел на въпроса за формиране на Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово би било "стъпка назад" за Прищина и подчерта, че никой няма право дори да преговаря, а особено да постига някакво ново споразумение по въпроса, съобщават вестниците "Новости" и "Данас".

"Повторното поставяне на въпроса е удар върху държавността на Косово и нарушаване на неговия суверенитет, има опасност да се създаде "Република Сръбска" в Косово", каза Тачи след церемония по случай еврейската Нова година в Прищина.

Поставянето на теми като ССО, за имуществото или друго е "сръбски план", насочен към това процесът да върви към "пълното разпадане и тенденция към отслабване на държавата Косово", предупреди президентът.

"Смятам, че след като във Вашингтон бе постигнато иконономическо нормализиране, взаимно признаване може да бъде постигнато само в Белия дом", каза още косовският президент.

Темата за формиране на ССО бе поставена отново миналата седмица по време на преговорите между Прищина и Белград в Брюксел. В четвъртък тези разговори трябва да продължат на експертно ниво.

Външният министър на Косово Мелиза Харадинай Стубла заяви, че сръбският президент Александър Вучич нарушава точки от споразумението, постигнато във Вашингтон и че Косово е много разтревожено от"деструктивното поведение на Вучич", пише "Данас".

Тя реагира в Туитър на вчерашната среща на Вучич с посланика на Палестина, на която Вучич благодари на Палестина за принципното непризнаване на Косово. "За съжаление, Сърбия остава партньор, на когото не може да се има доверие", написа косовският министър. В точка 15 от споразумението, постигнато във Вашингтон пише, че Сърбия се съгласява на мораториум на кампанията за оттегляне на признаването на Косово.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич ще бъде новият посланик на Сърбия във Вашингтон, пишат сръбските вестници. Джурич трябва да смени Джердж Маткович, чийто мандат изтече.

По-рано медиите спекулираха, че Джурич може да поеме външното министерство от Ивица Дачич. Преди да стане директор на правителствената служба за Косово, Джурич беше съветник за външната политика на тогавашния президент Томислав Николич.

Прочети цялата публикация