БНР | 16.09.2020 08:28:25 | 43

Международен eкип учени отрил присъствието на фосфин на Венера


Международен eкип учени отрил присъствието на фосфин, газ, който съществува, на земята в облачните пластове на Венера. Това се съобщава в публикация на списание „Нейчър астрономи“, цитирана от световните медии.

Фосфинът е бил открит с помощта на два радиотелескопа в атмосферата на Венера.

"Възможно е да има някаква връзка с микроорганизми в атмосферата на Венера, но както самите автори и изследователи коментират в своята публикация в най-престижното световно научно издание "Нейчър", има и редица други причини, които могат да водят до съществуването на този интересен газ, до тази молекула в атмосферата на Венера", каза в предаването "Хоризонт до обед" доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия" в Софийския университет "Свети Климент Охридски"

Фосфинът, който учените регистрират на около 50 километра над повърхността на Венера, е много малка част от атмосферата на Венера - около 20 единици на 1 милиард.

"Съвсем малко относително съдържание, но регистрирането му е абсолютно сигурно и това дава надежди, че ще могат да бъдат регистрирани индикации за живот и на далечни планети. Това не означава, че в момента е открита индикация на живот, може да бъде така, но може да бъде причината и някаква друга - вулканична активност, някакви атмосферни явления, които не са добре изследвани."

Фосфинът е молекула, която е съставена от атоми на водород и фосфор, обясни доц. Евгени Овчаров: "На земята е много рядко срещана молекула и тя е резултат основно от индустрията и от някои микроорганизми". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация