Fakti.bg | 16.09.2020 09:30:06 | 52

Помпео иска да е във втората администрация на Тръмп, ако бъде преизбран


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди желанието си да бъде част от втората администрация на президента Доналд Тръмп, ако той бъде преизбран на 3 ноември, предаде Ройтерс.

Помпео обаче не уточни от коя позиция в евентуалната втора администрация на Тръмп е заинтересуван.

"Остава още много работа за вършене и аз бих искал да намеря начин да бъдат част от това", каза Помпео на виртуална конференция, организирана от Атлантическия съвет, цитиран от БТА.

На събитието държавният секретар каза, че инициативата "Три морета" става още по-важна на фона на ситуацията в Беларус, предаде ТАСС.

"В светлината на това, което ние наблюдаваме в Беларус, това става още по-важно", каза Помпео.

Името на инициативата идва от това, че тя обхваща територия между Балтийско, Черно и Адриатическо море. В проекта участват 12 страни членки от ЕС - България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Страните от инициативата заявяват общи цели, като укрепване на връзките със САЩ, развитие на инфраструктурата на страните участници в нея и диверсификация на енергийните източници.

Пред участниците във видеокоференцията Помпео засегна и темата за Афганистан, като каза, че там са останали по-малко от 200 бойци на терористичната организация "Ал Кайда:, предаде Ройтерс.

По темата за Северна Корея дипломат номер едно на САЩ призна, че преговорите с тази страна не са довели до очаквания напредък, но увери, че дискусии се водят зад кулисите, предаде Франс прес.

"Надявахме се да постигнем повече напредък, че президентът Ким Чен-ун ще поеме в друга посока, но си оставам оптимист", каза Помпео.

"Открито повече нищо не се случва, но продължава да се върши огромна работа между нас и нашите съюзници в региона, японците, южнокорейците, има дори усилия със севернокорейците, за да могат те да разберат, че тук има възможност, от която те трябва да се възползват", каза той.

Въпреки три срещи на върха между Тръмп и Ким Чен-ун никакъв напредък не бе постигнат по въпроса за ядрената денуклеаризация на Пхенян. Официално разговорите между двете страни са спрели от няколко месеца. Тръмп обаче продължава да хвали разбирателството си със севернокорейския лидер и изтъква това като едно от постиженията на президентския си мандат.

Прочети цялата публикация