БНР | 19.09.2020 07:25:54 | 474

Законови предложения или по-сложни проблеми доведоха до разрив в управляващата коалиция в Полша


В седмица на подновени дискусии относно върховенството на закона в Евросъюза една от основните страни, които ги провокира, може би остана без управляваща коалиция. В Полша представители на управляващите консерватори от „Право и справедливост“ обявиха край на съюза с по-малките си партньори - партиите „Обединена Полша“ и „Споразумение“. Общата официална позиция на партията е по-сдържана - предстоят дискусии между лидерите.

До ситуацията се стигна при продължил след полунощ парламентарен ден в четвъртък. Тогава „Право и справедливост“ оттеглиха поредното си противоречиво предложение, да се допуска властимащи на различни нива да нарушават закона, когато целта им е била да противодействат на епидемия. Причината - липса на съгласие в коалицията.

Друг закон на „Право и справедливост“, засягащ правата на животните, беше приет от Сейма, но не с гласовете на партньорите, а с тези на опозицията. Така в петък сутрин се стигна до заявките, че с мнозинството е свършено.

Въпросът е дали истинските причини за разрива са двете предложения или по-сложни проблеми, засягащи и отношенията с Брюксел.

Според политическия анализатор Пиотр Качински въпросните гласувания са били своеобразна проверка на стабилността:

„Коалицията очевидно е пред разпад, но днес е невъзможно да кажем дали ще се разпадне. Това е тест за управляващото мнозинство и дали остаряващият лидер на страната Ярослав Качински губи контрол върху коалицията и собствените си хора. Чрез двете гласувания той провери дали може да разчита на мнозинството от 235 депутати в Сейма. Това не бяха гласувания по значителни въпроси, но му показаха, че няма власт над всички депутати. През следващите дни ще видим дали кризата може да се разреши в рамките на управляващата коалиция. В противен случай се обсъждат два варианта - правителство на малцинството или предсрочни избори“.

Ако не за правата на животните и спорното разбиране дали политици могат да работят без притеснение от закона в условията на пандемия, по какви теми управляващите в Полша нямат съгласие?

„Същинският спор е между Ярослав Качински и министъра на правосъдието Збигнев Жиобро. Спорът е идеологически. Жиобро е ясен защитник на политики в противоречие на върховенството на закона, докато премиерът Моравиецки, който е марионетка на Ярослав Качински, търси решения в споровете с Европейския съюз по същата тема. Жиобро е от хората с крайнодесни идеи, според които Брюксел ни налага леви политики, противник е на т.нар. „ЛГБТ идеология“. 

Збигнев Жиобро е ключова фигура за действащия ред в Полша. Някога част от „Право и справедливост“, сега той е лидер на коалиционните им партньори от „Обединена Полша“. Техните гласове в Сейма станаха ключови, след като числеността на мнозинството намаля след изборите миналата година. Като правосъден министър от 2015 година Жиобро е свързан със спорните реформи и кадрови промени, които според критиците на управляващите са поставили съдебната власт под прекия им контрол. Бурното лято Жиобро използва, за да поиска отмяна на Истанбулската конвенция в Полша, който въпрос сега стои пред Конституционния съд.

Докато управляващите в Полша борят джендър идеологията, което може би спечели и втори президентски мандат на кандидата им Анджей Дуда, други техни действия не са толкова публични и одобрявани. Пример са двете споменати законови предложения. Първото предполага, че министри, депутати и представители на местната власт ще получат имунитет от закона, ако са се опитвали да противодействат на пандемията.

Според социолога и университетски преподавател Гжегож Маковски тихо прокараната поправка засяга случаи на сериозен преразход:

„Официалната обосновка на депутатите е, че се намираме в необичайно време и трябва да взимаме рискови решения много бързо, така че политиците трябва да са по-малко притеснени от обстоятелствата, докато се борят за живота ни… Но това, което видяхме е, че се взимат скъпоструващи решения на правителствено ниво, които са много скъпи, противоречиви и нередностите се виждат с невъоръжено око. Здравното министерство купи тонове маски от приятел на министър, ски инструктор, за милиони злоти. После се оказа, че маските са безполезни, защото не отговарят на болничните стандарти… Разбира се, не става въпрос само за покупка на медицински материали, а и за организирането на изборите. Управляващите бяха много мотивирани да организират избори възможно най-скоро изцяло по пощата. Изхарчиха 70 милиона злоти за напечатването на бюлетини, които после се оказаха безполезни. Тази седмица административния съд реши, че премиерът Моравиецки е нарушил конституцията с това си действие. Това не е финално решение, но според повечето адвокати решението не може да се защити“.

Законодателството, което спестява наказателната отговорност на властимащи в случаи на злоупотреби и преразход, каквито и да са причините, се възприема от редица анализатори за противоконституционно. Както и в предишни подобни случаи, това не изглежда да притеснява „Право и справедливост“.

„Те могат да предложат нещо такова, защото не се притесняват, че някой може да направи нещо по въпроса. Съдебната власт е до голяма степен под техен контрол. Именно оттам започнаха управлението си през 2015 - с атаки срещу Конституционния съд, защото знаеха, че това е условието да променят цялата политическа система“, смята Маковски.

Така или иначе, тази законова промяна беше оттеглена и показа разрив при управляващите. По-големият удар обаче може би дойде от приет закон - този за защита на животните. Законът забранява добива на кожи и някои видове месо - износ за милиарди - и очаквано доведе до протести на фермери. На поправката се противопостави земеделският министър Ян Кшищоф Ардановски, който предупреди, че партията настройва ключовия си провинциален електорат срещу себе си.

Известният любител на котките Ярослав Качински обаче показа максимална решителност и дори се появи в младежката социална мрежа ТикТок, за да защити спирането на добива на кожи. Срещу Качински застанаха дори ключовите му съюзници от католическата църква, но законът беше приет с гласовете на опозицията.

Липсата на подкрепа от „Обединена Полша“ и „Споразумение“ накара Качински да прекрати преговорите с коалиционните си партньори за преструктуриране на правителството, които и до момента изглеждаха трудни. Предстоят лидерски разговори, където залогът изглежда вече не са министерски кресла, а самото оцеляване на правителството. Оттам и на управленския модел на „Право и справедливост“ - една от емблемите на новия европейски консерватизъм.

Според анализатора Пиотр Качински управляващите все още имат голяма свобода на действие.

„В момента бих оценил вероятността за нови избори на 20 процента. Има много политически ходове, чрез които Ярослав Качински може да запази контрол върху правителството и Матеуш Моравиецки да остане премиер. Вероятно никой не иска подобно излизане от релси. И все пак избори са възможни. Те проверяваха възможността да заменят партията на Жиобро със земеделската Полска народна партия, която е член на Европейската народна партия. Имат място за маневри и държат президентството… Дали ще загубят от предсрочни избори, не мога да кажа, защото опозицията е слаба. Левите имат между 5 и 7 процента подкрепа, а дясноцентристките сили около „Гражданска платформа“ загубиха набраната скорост, която имаше заради кандидатурата на Рафал Тшасковски за президент. Не е възможно да се каже кой ще е печеливш и дали „Право и справедливост“ ще загубят властта“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация