БНР | 21.09.2020 19:19:04 | 137

Италианците подкрепиха съкращаването на броя на депутатите


Чрез провелия се двудневен референдум, италианците дадоха положителен отговор на допитването за съкращаване на депутатите в парламента от 940 на 600 .души. Резултатът оправда предварителните очаквания.

С 69%  „за” срещу 30% „против” италианците решиха  съкращаване на депутатите в парламента – по-точно  на членовете на Камарата на депутатите от 630 на 400 и на Сената от 315 на 200.

При избирателна активност от 54% положителен вот дадоха над 16 милиона души.

Тъй като референдумът се проведе по искане на „Пет звезди” когато негов лидер бе настоящия външен министър Луиджи Ди Майо, след резултата от допитването той каза:

"Различни сили, които се обединиха за отрицателен вот имаха за цел да уязвят правителството и мен лично. Обаче от днес се поема по нов път на възобновяването , за което трябва всички да сме единни. Първата стъпка е да се приеме нов, пропорционален изборен закон за доброто управление на страната".

Лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети, като представител на коалиционният правителствен партньор на „Пет звезди” от своя страна заяви: 

"Много сме доволни от резултатите от референдума. Потвърждава се, че Демократическата партия е силата на промяната, гарант за обновяване и модернизиране на институциите. Казвам това, защото с успехът чрез референдума, започва сезонът на реформите съвместно с нашите съюзници".


Прочети цялата публикация