Fakti.bg | 22.09.2020 03:55:15 | 58

Израел приветства присъдите за атентата в Сарафово


Израелското министерство на външните работи приветства издадените задочни присъди от доживотен затвор без право на замяна за двамата ливанци Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан за атентата на летище Сарафово през 2012 година, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобус Мустафа Кьосов, предаде БНР.

Агенция Ройтерс цитира Лиор Хаят, говорител на израелското дипломатическо ведомство, който е заявил, че всички европейски държави трябва да вземат "адекватни законови мерки срещу терористичната организация Хизбула".

Българската прокуратура твърди, че двамата осъдени са от тази радикална ливанска шиитска групировка. Предстои да се види от мотивите на Специализирания наказателен съд дали и той признава тази връзка.

"Хизбула" отрича да стои зад атентата. Тя е обявена за терористична организация от Съединените щати, Германия, Великобритания и други западни държави. След атентата преди 8 години Европейският съюз включи въоръженото ѝ крило в черния си списък с терористични организации.

Прочети цялата публикация