БНР | 08.10.2020 12:52:46 | 29

Две телета тормозят жители на столичния квартал "Лозенец"


Живеещите на ул. "Нелсън Мандела" в столичния квартал "Лозенец" се оплакват от две бeзcтoпaнcтвeни живoтни, които гонят минаващите, плашат децата и чупят огледалата на паркиралите автомобили, докато си играят с тях. Вече близо две седмици две районни кметства, Агенцията по безопасност на храните и Столичния инспекторат не успяват да намерят окончателно решение на проблема. Оказва се, че животните не са безстопанствени, но не са и законни, те си имат собственик, който обаче е решил, че може да бъде фермер без ферма и без регистрация. Оказва се още, че животните не са бикове, а телета, което не прави по-успокоителна и по-логична разходката им в иначе престижния и скъп столичен квартал. Собственикът им има още 10 дни, за да намери изход от създалата се ситуация.

"Две телета, мъжки, около 150 килограма, които са се разхождали в "Лозенец", Българската агенция по безопасност на храните се самосезира. Съвместно с общинската администрация на район "Лозенец" и район "Витоша", както и Столичният инспекторат издирихме собственика на животните, на когото съответно беше направен акт за установяване на административно нарушение и му беше предписано да премести животните", каза в предаването "12+3" д-р Людмил Цветков от Областната дирекция по безопасност на храните в София.

Животните се намират вече в заградено място с електропастир, а собственикът търси подходящо място.

Законодателството забранява отглеждането на животни, на които не е извършена официална идентификация и не са изпълнени мерките по програмите за надзор на заразните заболявания.

Ако след 10 дни собственикът не изпълни предписанията на Агенцията по безопасност на храните, животните ще бъдат заклани в кланица, а месото ще се дари на социални домове.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация