Fakti.bg | 12.10.2020 07:52:58 | 122

Меркел и съюзниците й се готвят да отмъстят на Путин


Ангела Меркел и нейните европейски съюзници се готвят да си отмъстят на правителството на Владимир Путин заради отравянето на един от най-явните му критици, но плановете им не създадават особено впечатление за Кремъл, пише в свой анализ Bloomberg.

Въпреки че ответният отговор на Брюксел е почти неизбежен, действията на Европейския съюз единствено могат да се изразят в замразяване на активи и забрана за пътуване на руски длъжностни лица, твърдят служители близки до евродискусиите. Почти завършеният газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия, който представлява истинското слабо място на Путин, вероятно ще бъде пощаден, коментират запознатите лица, предаде Bloombergtv.bg.

Предприемането на действия срещу руски лица, отговарящи за сигурността на държавата, би имало ограничено въздействие за Москва, въпреки че би било "болезнено", ако се наложат наказателни мерки срещу крупни бизнесмени и висши служители, коментира Иван Тимофеев, експерт от Руския съвет по международни отношения - основана от Кремъл изследователска група. Констатацията, направена от най-големия световен наблюдател на употребата на химически оръжия, че забранено химичен агент от семейството вещества "Новичок" е бил използван за отравяне на Алексей Навални, налага бремето върху европейските политици да предприемат действия срещу Путин.

„Всяко използване на химическо оръжие е акт, който не може да оставен без тежки последици", заяви главният говорител на Меркел Щефен Зайберт, след като Организацията за забрана на химическото оръжие публикува своите заключения. „През следващите дни ще се проведат спешни дискусии на Изпълнителния съвет на ОЗХО и между партньорите от ЕС относно какви ще са следващите стъпки“ Отравянето на Навални, който в момента се възстановява в Берлин, насочи обратно вниманието към историята на руската агресия, чийто съвременен вид беше опреснен, след като Путин завзе Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Меркел изрази ясно своите притеснения, посещавайки Навални в болницата, малко след като опозиционерът се събуди от изкуствена кома.

Германските прокурори твърдят, че руското правителство е виновно и за кибератака срещу Бундестага преди пет години и за убийство в гангстерски стил в берлински градски парк през 2019 г. Делото за убийството започна днес в германската столица.

Но въпреки че германските високопоставени лица са твърдо убедени, че нападението срещу Навални е наредено от висшите етажи на властта, то това може да се окаже недостатъчно в убежденията им да се откажат от външнополитическите взаимоотношения с Русия. Политика, която разочарова съюзниците, най-вече сред които САЩ. Германците обещаха, че всички действия ще бъдат предприети в съгласие с ЕС, но европейските власти правят разлика между аферата "Навални" и отравянето през 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, което предизвика координираното експулсиране на над 150 руски дипломати.

Атаката срещу Скрипал се е случила на британска земя, докато инцидентът с Навални, който се разболя тежко по време на полет за Москва, се случил на територията на Русия. Този "дребен шрифт" може да доведе до лека реакция, тъй като германските високопоставени лица полагат огромни усилия да гарантират, че всяко тяхно нататъшно действие ще бъде напълно законосъобразно.

И всичко това седи върху правото на вето, което всички 27 държави членки на ЕС могат да наложат, превръщайки договарянето на санкциите в упражнение за постигане на компромис.

Точка на напрежение за Путин

От своя страна Навални призова ЕС да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи, притежание на доверения кръг на Путин. Именно тази група опозиционерът обвинява в убийства и присвояване на собственост, за да бъде задържан руския президент на власт. "Санкциите срещу цялата страна не работят", коментира Навални пред вестник Bild. „Най-важното е да се наложат забрани за влизане срещу печелившите от режима и да се замразят техните активи - олигарси и висши чиновници, най-близкият кръг на Путин“, поясни Навални.

"Северен поток 2" - противоречивият проект на Газпром, който трябва да удвои количеството руски газ директно за Германия под Балтийско море, не сред мишените на германските управници. Бурният дебат в Берлин за това дали тръбопроводът трябва да бъде завършен беше фактически отменен от канцлера Меркел, която заяви, че потенциалните санкции трябва да бъдат взети на европейско ниво и въпросът не е национален. Оттогава длъжностните лица в Берлин се съмняват, че тръбопроводът някога ще се превърне в цел. Подобен ход никога не е придобивал широка популярност в коалицията на Меркел, особено с младшия партньор - социалдемократите.

Икономическият министър Петер Алтмайер, който рядко си позволява да каже нещо, което не върви в унисон с вече заявеното от германския канцлер, потвърди тезата си, че против предприемането на мерки срещу тръбопровода.

Дитмар Войдке, социалдемоктратическият премиер на източната провинция Бранденбург, заяви миналата седмица, че потребителите разчитат на "Северен поток", и тръбопроводът не трябва да бъде част от инструментариума за наказване на Путин. „Трябва да се направи всичко, за да бъде принудена Москва да изясни случая с Навални, без каквито и да е резерви. Но аз съм против прекратяването на този проект, за да накажем Путин“, коментира Войдке в интервю за Bloomberg News миналата седмица. „Трябва да се запитаме дали можем да се справим без този проект.“

Иван Тимофеев от Руския съвет по международни отношения заяви, че САЩ могат да изберат налагането по-строги наказателни мерки, включително финансови ограничения, като посочи, че администрацията на президента Доналд Тръмп преди време спря внезапно опитите си да се насочи към ключовия пазар за дълг на рубла през 2019 г. Ход, който трябваше да бъде отмъщение за отравянето на Скрипал.

Русия също ще получи възможност да предприеме свои действия, след като Меркел и други поискаха пълно разследване. Москва заяви, че няма доказателства, че Навални е бил отровен, а служителите са нарекли случая "клевета" на западните служби за сигурност, обвинявайки лидера на опозицията, че спазва инструкции на ЦРУ. Навални е изписан от болницата и публично обвинява Путин за нападението - обвинение, което Кремъл определя като „обидно“.

Прочети цялата публикация