OFFNews Политика | 17.10.2020 13:36:56 | 159

Македония праща Любчо Георгиевски да ни сдобрява за историята (видео)


Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски ще пристигне в България, за да помогне за разрешаването на историческите спорове между София и Скопие.

Скоро се видяхме с премиера Зоран Заев, разговаряхме и за тази проблематика. Аз се опитвам да помогна колкото мога в тази ситуация, каза Георгиевски в интервю за телевизия Алсат-М.

Ще се опитам да направя едно лоби в София. И в България много хора са изложени на пропаганда, както и тук хората са изложени на пропаганда. Една от тези пропаганди е, че ако сега се даде зелена светлина за членство в ЕС, всичко приключва и България се отказва от македонската история. Това изобщо не е вярно, коментира бившият македонски премиер.

"България мечтаеше македонски политик да каже, че Гоце Делчев е общ герой"

България мечтаеше македонски политик да каже, че Гоце Делчев е общ герой, а сега, когато това се случи, не приема и такава формулировка, заяви още Любчо Георгиевски.

"Ако гледаме позициите на нашия премиер, на президента, Гоце Делчев е общ революционер на Македония и на България. Сега България не приема и това. Тук виждам суета у българските членове на комисията. Като че не искат да разберат, че допреди три години никой в Македония не смееше да каже, че Делчев е общ герой на България и на Македония. И аз не го казвах, защото щяха да ме разкъсат, казвал съм, че трябва да преразгледаме нащата позиция" - отбеляза той

Смятам, че дълго време мечта на българската политика беше македонски политици да кажат, че Делчев е общ герой. И сега, когато това е казано, те като че ли не разбират какво означава за един македонски политик да каже такова нещо, заяви Георгиевски. 

Прочети цялата публикация