Fakti.bg | 19.10.2020 08:22:47 | 42

В Скопие: Македонската идентичност и език няма да бъдат жертвани


Предупреждения и червени линии идват както от македонската, така и от българската страна в дипломатическата битка за започване на преговори за членство на Македония в Европейския съюз до края на тази година. Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров даде ясно да се разбере през уикенда, че Македония няма да жертва своята идентичност и македонски език, за да започне преговори и че може и да не се проведе съвместна междуправителствена конференция с ЕС, въпреки положените усилия за постигане на споразумение.

Междувременно българският министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че Германия оказва силен натиск върху България, но те няма да "загърбят 1000-годишната си история", пише скопският вестник “Слободен печат“, цитиран от агенция "Фокус".

В петък Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси в Скопие не постигна значителен напредък по спорни въпроси относно самоличността на революционера Гоце Делчев, като лидерът на опозицията Християн Мицковски поиска лидерска среща и повтори, твърдението че вместо Споразумението за добросъседство от 2017, България е поискала от Македония ново двустранно споразумение, което ще включва конституционни промени. Ситуацията беше допълнително нажежена от бившия премиер Любчо Георгиевски, който обяви, че ще отиде в София тези дни, за да помогне за разбирането на ситуацията, и каза на македонците да прочетат оригинални архивни документи, за да разберат истината, че „македонец и българин са едно и също нещо“.

Прочети цялата публикация