Fakti.bg | 19.10.2020 09:18:23 | 196

Варненци искат оставката на Гешев


Група граждани на Варна пуснаха Отворено писмо до Висшия съдебен съвет, в подкрепа на искането на ССБ за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Ив.Гешев. Пленума на чието заседание ще се разглежда това искане е насрочен за 22.10.2020.

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

на Република България

ЧРЕЗ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯ ВСС -

БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ГРАЖДАНИ НА ГРАД ВАРНА

в подкрепа на искането на Съюза на съдиите в България, за стартиране на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ВИСШИ МАГИСТРАТИ,

Обръщаме се към вас с надеждата настоящото Отворено писмо да бъде разгледано на предстоящия ви Пленум насрочен за 22.10.2020г., тъй като то олицетворява волята на подписалите го по-долу граждани на град Варна.

Навярно никога до сега в практиката на ВСС не се случвало подобно нещо, а именно към вас да бъде отправяно Отворено писмо от граждани, още по-малко същото да бъде докладвано и разгледано на Пленум на висшия орган, но ситуацията в страната го налага.

Изправени сме пред една абсурдна ситуация да се иска оставката на избрания от вас /настоящия ВСС/ главен прокурор на Републиката и тази оставка да се иска от гражданите, от народа на този главен прокурор и този ВСС, чийто глас не може да бъде чут, вече 100 дни.

Безпрецедентно в историята на страната ни, ние, гражданите, се обръщаме към вас с надеждата да бъдем чути.

Мнението на гражданите от страната за избора на този главен прокурор е ноторно известен факт още от началото на процедурата по номиниране, избор и назначаване.

Опасенията, които обществото имаше още тогава /преди почти година/, днес се подкрепиха с множество факти - както относно личните, така и относно професионалните качества на г-н Гешев.

ИЗРАЗЯВАМЕ СВОЯТА ПОДКРЕПА КЪМ ПРИЗИВА НА СЪЮЗА НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА СТАРТИРАНЕ НА ПРОЦЕДУРА ПО ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТА на главния прокурор Иван Гешев.

Това се налага, защото считаме, че с действията, бездействията и поведението си, г-н Гешев урони престижа на юридическата професия, още повече на фигурата на Главен прокурор – стожерът на върховенството на закона, съблюдаващ и защитаващ правовия ред, правата на гражданите и на държавата.

1. Нима е допустимо Главният прокурор да не знае и да не може да формулира разделението на властите по Конституция /върховният акт на страната/?

В изказване пред БНТ, още като кандидат за Главен прокурор, Иван Гешев каза: „Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия“.

Дълбокото непознаване на Конституцията, причислявайки президентската институция към властите в Република България, както и редица други пропуски, също и невъзможността да формира юридически обоснована теза върху нормите на същата тази Конституция, правят фигурата на този главен прокурор непригодна да върши работата, с която е натоварен точно с този върховен нормативен акт. За пропуските в знанията може би във всеки факултет по право щяха да му пишат слаби оценки, а ние го направихме Главен прокурор.

“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!“, това написа главният прокурор Иван Гешев в профила си в „Туитър“.

2. Нима е нормално главният прокурор да се възприема, като „инструмент на Бога“?

3. Нима е нормално, открито и със задоволство, да обижда български граждани още като кандидат, както бе цитиран по-горе, в точка 1, също и в следния цитат: "С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!"

4. "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!", написа по-късно трети туит Иван Гешев.

5. Нима ще възприемете главният прокурор да изземва функциите на изпълнителната власт?

6. Нима е нормално прокуратурата да се превръща на жълта медия, изнасяйки пикантерии от разследването?

Питаме къде е в този случай контролът и съблюдаването за законност при разследването, нещо, което е задължение на прокуратурата.

7. Нима е нормално гражданите да бъдат подлагани на натиск, да бъдат репресирани и у същите да бъде възбуждан основателен страх за живота и здравето им, и то в страна - членка на Европейския съюз?

Нима е нормално, гражданите да ги е страх да изказват мнението си или да протестират спокойно или да изискват отговори и отговорност от органите, които същите тези граждани са избрали /под една или друга форма, чрез различните предвидени в законите механизми/?

8. За гореизложеното и за липсата на самосезиране по основни теми и въпроси, повдигнати от обществото в последните месеци, същото това общество ИСКА НЕ САМО ДА ПОЛУЧИ ОТГОВОРИ, но и с право, при липса на дейност по опазване на върховенството на закона, ИСКА И НЕГОВАТА ОСТАВКА. От представения вчера в НС доклад на гл.прокурор за дейността му, обществото не получи отговор по най-интересуващите го теми и въпроси, поради което ние гражданите, считаме същият за незадоволителен, представляващ доклад без ясен анализ по тези въпроси.

Дами и господа магистрати, като членове на ВСС, вие би трябвало да сте най-висшите и почитани юристи в България. Ето защо, обръщайки се към вас, ви молим да подкрепите искането за оставка на г-н Гешев като Главен прокурор на Република България и да поправите грешката си с неговото избиране, като отървете магистратурата от това срамно петно, което ѝ лепна г-н Гешев.

Защото ние ви обвиняваме, че допуснахте за една година да се случи най-голямото падение в правовата държава с избора на този главен прокурор.

Поради тези причини и поради това, че вие имате нужните правомощия да го направите, се обръщаме към Вас с апел да надмогнете вашите лични пристрастия и като едни истински и достолепни магистрати да дадете реална оценка на действията и работата на Главния прокурор Гешев и, съгласно закона, да предприемете процедура по предсрочното прекратяване на мандата му.

Прилагаме, събрани към настоящото Отворено писмо подписи на гражданите застанали зад него и представляващи неразделна част от същото.

16.10.2020г. С уважение: Граждани на град Варна

гр.Варна

Прочети цялата публикация