Fakti.bg | 19.10.2020 09:27:15 | 172

7 признака, че сте прекарали коронавирус без да разберете


Всички вече знаем, че най-честите отличителни симптома на COVID-19 са суха кашлица, треска и затруднено дишане. Но има и други признаци, които не се проявяват толкова често при пациентите, заразени с опасния вирус и поради тази причина се смятат за атипични симптоми, които понякога се пренебрегват. Така че, възможно ли е да сте преболедували COVID-19 и дори да не сте разбрали? Възможно е.

Вече не е тайна, че разпространението на новия коронавирус по света е започнало месеци преди хората да разберат за него - факт, който учени от Оксфорд потвърдиха на базата на обширни проучвания и създадения от тях математически модел, показващ, че броят на заразените във Великобритания може да е много по-голям от официално установения. Именно затова много хора са изкарали COVID-19, но не са знаели, категорични са те.

В процеса на изследванията си те са идентифицирали пет симптома, които са несъмнен знак, че сте прекарали коронавирусна инфекция. Нека да видим кои са те:

1. Загубата на мирис и вкус

Внезапната липса на обоняние учени от медицинското училище в Харвард обясняват с това, че редица клетки в носа съдържат протеини, които стават първите жертви на коронавируса. Едва след това инфекцията навлиза в тялото. Хората, при които се е появил само този симптом, се оказват един от основните преносители на коронавируса. Без да осъзнават, че са заразени, заразяват с него другите около тях.

2. Болка в корема

Болката в корема сигнализира за развитието на пневмония в долните лобове на белите дробове, но може да бъде и независим симптом. Оказва се, че болките в корема могат да се окажат по-често срещан симптом на Ковид-19, отколкото се смяташе досега. Около един на десет пациенти с коронавирус проявява някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария, гадене и повръщане.

3. Лек фоликуларен конюнктивит

Симптомът се характеризира с парене, зачервяване и сърбеж в очите. Коронавирусът може да попадне в организма през лигавицата на устата и носа, но и през очите. Въпреки че най-малко се коментира заразяването през очите, вероятността вирусът, попаднал в тях, да достигне до дихателните пътища и белия дроб, не е по-малка. Специфичното на конюнктивита от коронавируса е, че при него няма слепване на очите сутрин, секретът е обилен, но воднист.

4. Умора

Ако в даден момент сте се почувствали силно изтощени без ясна причина, то тогава това неразположение би могло да се дължи до голяма степен на коронавируса. Умората е сред най-често съобщаваните атипични симптоми, често заедно с други по-често съобщавани признаци като кашлица или треска.

5. Чувство на дискомфорт и замаяност

Установено е, че 1/3 от диагностицираните с коронавирус пациенти в старчески дом във Вашингтон са имали необичайни симптоми като общо неразположение, чувство на дискомфорт, дезориентация, тревожност или замаяност.

6. Хрема, запушен нос и болки в гърлото

Д-р Аткинсън твърди, че това класическо „зимно трио” може да означава лек случай на COVID-19. Тъй като звучи, а и вероятно се чувства като обикновена настинка или пролетна алергия, много хора дори не обръщат внимание.

7. Диaрия

Тя ce нaблюдaвa при мнoгo пaциeнти в Ухaн, къдeтo зaпoчвa пaндeмиятa. Cимптoмът e oткрит при пoчти пoлoвинaтa oт cлучaитe.

Прочети цялата публикация