Fakti.bg | 19.10.2020 12:27:25 | 302

Бурхан Немутлу пред ФАКТИ: Молим се да не се затвори ски зоната в Банско


Бурхан Немутлу е управител на хотел „Регнум“ в българския курорт Банско. Когато в началото на корона кризата през март месец тази година Банско беше под карантина, г-н Немутлу организира кампанията „Топла храна в труден момент“ и помагаше на 60 души в Банско да получат храна.

От ФАКТИ се свързахме с Бурхан Немутлу – за очакванията от предстоящия зимен туристически сезон, за противоепидемичните мерки в хотелите в Банско и очаква ли се ново затваряне на зимния курорт, четете в следващите редове:

- Г-н Немутлу, как очаквате, че ще се развие предстоящия зимен туристически сезон?

- Неизвестните са толкова много, че е трудно да говорим, но все пак ние сме хотелиери и трябва да се подготвим за всякакви варианти. Към момента завърши първата фаза на ранните записвания. Това, което се вижда като резултат от тях е, че ни чака много тежък зимен сезон.

- Тежък като натоварен или тежък като малко туристи?

- Тежък от гледна точка на това дали въобще ще има сезон или не. Това, което виждаме е, че сезон ще има, но ще бъде тежък и сме заложили 60% загуби. В ранните записвания виждаме спад от над 70%, но, според нас, в сезона спадът ще е около 60%.

- Все пак се подготвяте за сезон, така ли е?

- Да, подготвяме се. В момента ситуацията с пандемията е много тревожна, но все пак, когато отворим сезона, според мен, ще има спад в заболеваемостта. Надяваме се на Балканските страни. В момента ги няма тези рестрикции за карантина от 14 дни с Турция, с Румъния, със Сърбия и това се отразява и в резервациите ни. Повечето, разбира се, ще имаме много голям спад на туристи от Англия, от Израел, от Русия мога да кажа, че почти няма никакви резервации, от Гърция. В Банско преди имаше доста гръцки резервации и те започваха от Коледа например, декември месец. За момента наблюдаваме, че от Гърция нямаме никакви резервации. Те не знаят какво ще стане, защото гръцкото правителство засега изисква PRC тестове или самоизолация при влизане в България. Доста от традиционните пазари в момента липсват.

Все пак ще имаме български туристи. Очакваме спад около 60%, но ще има български туристи. Ако все пак и от балканските страни останат два-три пазара, сезонът ще приключи и няма да го наречем нулев сезон. Ще бъде обаче много труден и много от нашите колеги мисля, че може би няма да отворят.

- В този ред на мисли, успяхте ли да съберете нужния персонал – част от хората в бизнеса дълго време бяха без работа, връщат ли се към нея?

- Специално в нашия хотел ние запазихме основния персонал, с който работим. В мерките, които в момента държавата ни предлага – освен 60 на 40, за туризма и транспорта имаме една допълнителна мярка за подпомагане на заетостта, която е 290 лева за всеки един служител. Освен това очакваме да се удължи до края на годината и мярката, която в момента работи – ако се вземе служител от борсата, тогава държавата предлага да плати минималната работна заплата, а разликата вече ние ще я посрещнем.

Тази година проблеми с персонала не очаквам, тъй като в момента доста хора се върнаха от чужбина, имат нужда от работа, от препитание. Единственото, което се молим е да не се затвори ски зоната, защото всичко зависи от нея. Ако ски зоната не се затвори, аз мисля, че сезонът по някакъв начин ще го изкараме, макар и много слаб.

- Споменавайки затваряне, Банско беше изцяло затворен през март. Преди няколко дни доц. Ангел Кунчев препоръча да посещаваме планината и пистите. Как ще коментирате това – през март затвориха града, сега ни казват да идем в планината?

- Не искам да давам оценка за март месец, тъй като не само при нас, но и в света нямаше никаква подготовка и всеки се опитваше със своите начини, със своите средства да пробва на принципа на пробата и грешката, но мисля, че вече имаме достатъчно натрупан опит с борбата с коронавируса. Натрупаха и административен опит, и здравен опит и мисля, че си взеха необходимите поуки.

Както той се изказа – препоръчва се на хората да се качват в планината и да карат ски. От тази гледна точка аз съм оптимист, че решенията през сезонът няма да се вземат толкова на мига и ще бъдат по-мъдри.

- Да разбирам ли, че, според Вас, решението през март е била направено набързо?

- Да, бързо. Те нямаха опит, не бяха подготвени. Тогава се очакваше, че тази пандемия може би по този начин ще се пребори, но - както виждаме, тя ще си продължава, докато не се намери ваксината. Никой не очакваше, че и през лятото пандемията ще продължи в този си вид. Много хора не очакваха също, че толкова рано ще скочи броя на заразените, тъй като тази фаза се очакваше, но не толкова рано. Точно затова казах, че сезонът започва с много неизвестни, но все пак сме оптимисти, че досега натрупахме опит – не само в България, но и по света. Вече се знаят трите основни фактора, без които не можем да продължим.

Клиентът освен цена и качество, което ще получи, вече гледа и третия много важен фактор – планът за действие срещу разпространението на COVID-19. Този подход на клиента при избор на дестинация ще бъде много важен. Той вече гледа доколко дестинацията наистина е безопасна и доколко местната власт и хотелиерите сме готови с плана за действие срещу COVID-19. В България много бързо реагирахме - още когато се отвори летният сезон. Направихме необходимата инвестиция. Това все пак бяха много разходи за нас, но не се поколебахме да направим тези усилия в името на дестинацията.

Искам да уверя нашите гости, че отговаряме на всички национални мерки, отговаряме и на всички световни предписания. Надградили сме мерките и имаме допълнителни мерки, за да бъдем в полза на гостите, те да бъдат в безопасност. За тяхната сигурност сме направили допълнителни инвестиции, като не очакваме тяхната възвръщаемост, но важното за нас е сигурността на гостите и на нашия персонал.

- Това са мерки и начин на работа, които биха могли да продължават известно време, но ако се превърнат в постоянен начин на работа, мислите ли, че би могло да се говори туризъм?

- Когато има струпване на хора, тогава се предава за съжаление този вирус. Когато казваха, че няма да бъде същото, аз в началото си казвах защо да не е същото – вирусът ще отмине, но може би са имали предвид, че пандемията ще продължи повече, отколкото сме си мислили. Наистина трябва да се съобразяваме, да взимаме мерките, които са ни препоръчани. За момента това са спазването на необходима дистанция, дезинфекция и носене на маски, колкото и да не е приятно.

Трябва да има много голяма отговорност. Ако хората наистина имат самодисциплина, аз мисля, че по-бързо и по-леко ще изкараме пандемията, докато се намери ваксината. Тя ще се намери в някакъв момент, но май ще бъде начин на живот дотогава.

Прочети цялата публикация