БНР | 26.10.2020 08:54:42 | 20

Китай за следващата петилетка: икономическа самодостатъчност и ползи от глобализацията


Ръководителите на Китай започват днес четиридневно заседание, на което ще бъде разработен планът за икономиката на страната през идните пет години и ще бъдат определени целите за развитие до 2035 година, съобщава БТА.

Четиринайсетия петгодишен план вероятно ще бъде насочен към икономическа самодостатъчност, технологични иновации и по-чиста околна среда, посочва ДПА.

Китай продължава да следва идеята за т. нар. двоен кръговрат, според която си поставя за цел да засили икономическата си самодостатъчност и същевременно да продължи да се възползва от глобализацията.

Президентът Си Цзинпин изчете работен доклад при откриването на пленарната сесия на централния комитет на Китайската комунистическа партия, предадоха държавни медии.

Заседанието ще продължи до четвъртък, 29 октомври, но не се очаква взетите решения да бъдат обявени до следващата парламентарна сесия, която обикновено се провежда през март.


Заседанието ще работи на фона на засиленото напрежение по въпросите на търговията, човешките права и пандемията от коронавирус между Пекин и САЩ, Австралия и други западни страни.

Докато САЩ, Европа и други части от света регистрират втора вълна на пандемията, Китай съобщава, че е успял до голяма степен да овладее инфекцията и да регистрира възстановяване на националната икономика.

Очаква се тя да се ускори до растеж от 4,9 процента през третото тримесечие на годината след историческия спад от 6,8 процента през първите три месеца на 2020 г. и растежа от 3,2 процента през второто.

Междувременно беше съобщено, че Китай ще наложи санкции на 3 американски компании, участвали в продажбата на оръжия за Тайван. Това обяви на пресконференция в Пекин говорителят на външното министерство Чжао Лицзян, цитиран от Ройтерс. Прочети цялата публикация