Fakti.bg | 30.10.2020 05:56:48 | 193

Тема на ФАКТИ: Късно ли е България да започне отначало? (част 5)


30 години по-късно българите отново са на улицата, за да поискат демокрация, да поискат мафията да си отиде. Демокрация има, макар и силно фасадна, псевдо такава, но ‘’Червената мафия‘‘, загнездила се във всякакви политически партии и държавни институции, отказва да си отиде. Съвсем логично, при това.

И на тазгодишните протести се чуха искания за провеждане на така ключовата лустрация, която е задължително условие за истинско започване отначало. За пореден път обаче, както официалната власт, така и най-гласовитите, изтикани напред ‘’революционери‘‘, отстраниха темата за лустрацията от дневния ред. За да я върнем обратно там, а и за да продължим поредицата си ‘‘Късно ли е България да започне отначало?‘‘, от ФАКТИ проведохме сериозен разговор с юриста Борис Мархолев.

- Г-н Мархолев, темата на разговора касае започването на България отначало. Възможно ли е това да стане без лустрация на агентите на комунистическата Държавна сигурност и членовете на БКП?

- Българският народ има една чудесна поговорка по случая. ''Нов бардак не се прави със стари куртизанки''. Не случайно в Германия, визирам Федералната република, а не окупираната от СССР източна част, след военния период извърши денацификация. Всички знаем как за период от 10-15 години държавата се изправи на крака и се превърна в икономическия локомотив на Европа. Докато ние вече 30 години си правим преход, който на мен повече ми прилича на съветска перестройка, някакви фасадни действия, извършвани от старите комунистически играчи.

- Преди да поговорим за същността и значението на лустрацията, да обърнем внимание на нещо друго. Споменахте за новия бардак и старите куртизанки. В някои други страни, където има и лустрация, подобни хора, които са принадлежали към дадения тоталитарен строй, ги подлагат на разни тестове за интегритет към установения демократичен ред. Възможно ли е това и тук или не заслужават втори шанс?

- Имайки предвид, че този режим беше обявен за престъпен е много рисковано такива хора да бъдат оставени на власт. Ние виждаме какво се случва в момента, няма нужда да ги тестваме, видяхме те какъв преход организираха за българския народ. Тези 30 години са показателни. Абсолютно всички инструменти на властта се държат от бившите играчи, като резултатите са налице - последни в Европа и в същото време много богати техни представители. Изградиха си вълчи капитализъм, така да се каже.

- По някакъв начин са направили и продължават да правят един дивашки капитализъм, който отврати не малко хора и може би точно това е търсеният ефект - да се създаде носталгия към тоталитарното време.

- Точно така. За да могат да продължат да държат инструментите на икономическата и политическата власт, това им беше целта. И пропагандата им е много добра, трябва да го признаем.

- Вие как бихте обяснили същността и значението на лустрацията, тъй като широката публика като че ли не е съвсем наясно, а и доста се злоупотребява с темата от страна на нейните противници?

- Мнозинството хора си мисли, че лустрацията представлява своего рода реваншизъм и ограничаване на някакви изконни граждански права на засегнатите лица. Това не е така. Искам да направя един съвсем кратък исторически обзор, за да аргументирам тезата си, която впоследствие ще развия.

През 1944 г. България е окупирана от СССР, извършен е политически преврат с помощта на Червената армия и Сталин си налага комунистическа диктатура, поставяйки на власт свое марионетно правителство. По този начин на държавата ни и се нарушава естественото развитие и ние сме се превърнали в най-бедния и зависим комунистически сателит. Това са факти и няма какво да се спори.

След демократичните промени в цяла Източна Европа се проведоха лустрационни процедури и държавите забравиха за своето минало, започнаха да гледат напред и да се развиват икономически. Единствената държава, в която това не се случи, е България и резултатите са налице. Аз и преди малко споменах, че имаме свръхбогата комунистическа олигархия, като се има предвид, че богатите хора в България, според мен, в момента над 90, 95 % имат генезис, свързани са с ''червените'' връзки и капитали отпреди събитията. В същото време, икономиката ни е на последно място в Европейския съюз. Естествено, пропагандната машина на мафията изкарва едва ли не демокрацията виновна за това състояние, а не казва защо другите държави при същата демокрация са добре, т.е., опитват се да играят по тънките брънки на носталгията на застаряващото население и по този начин да останат на власт. Това им е единствената цел.

Трябва да се отбележи, че в Народното събрание преди години беше приет един, за мен формален закон, който обявява комунистическия режим за престъпен, но без каквито и да е последици за бившите комунисти и агенти на ДС, включително, половината бяха в Народното събрание, когато се гласува този закон.

Но да обясня за лустрацията. Тя представлява именно забрана тези хора да заемат определени обществено-политически длъжности. Да се твърди, че с нея се нарушават някакви човешки права е все едно да твърдиш, че една държава не е демократична по отношение на своите престъпници, защото ги праща в затвора, а не ги оставя на свобода.

За да се създаде една правова държава е необходимо поддръжниците на този престъпен комунистически режим да бъдат отстранени от властта, нищо повече. Да им се забрани да изразяват политическите си позиции като вредни за България и престъпни по своята същност, нещо, което се е случило в Германия с нацистите. Лошото е, че никой не осъди комунизма след събитията, и то в световен мащаб, не само в България.

Необходимо за мен е, абсолютно необходимо, да се забрани на членовете на БКП и на агентите на Държавна сигурност да участват в политическия живот. Това означава да им се забрани да членуват в политически партии и да заемат длъжности в тях, да им се забрани да участват в изпълнителната, законодателната и съдебната власт, да не участват в местната власт на определени нива, да не могат да преподават обществено-политически науки във ВУЗ, за да не разпространяват комунистически идеи. Ако става въпрос за някоя наука, която е далеч от обществено-политическите, няма никаква пречка те да останат да преподават. Освен изброеното, да не могат да упражняват някои професии, които са с висока обществена значимост. Например, магистрати, т.е., съдии, прокурори, следователи. Спомняте си като се гласува опита да се прокара лустрационен закон как в Конституционния съд гласуваха, че е дискриминационен, а после се оказа, че между тях е имало няколко агенти на Държавна сигурност. Т.е., те щяха да са пряко засегнати и вместо да бъдат отстранени от гласуването, стопираха реформата. Затова тези хора не трябва да бъдат на тези постове. Много е важно лустрацията да обхване и собствениците на печатни издания, електронни медии, радиа и телевизии, защото това са средства за масова информация, които създават обществено мнение. Журналисти, публицисти… Този кръг не е малък, но по никакъв начин не бива да се засягат с лустрацията хора, работещи съвсем нормални професии. Давам пример с лекари, инженери, архитекти, ресторантьори, търговци, спортисти. Това са дейности, които по никакъв начин не влияят на общественото мнение и нагласа, така че не следва да бъдат ограничавани. Нормалните професии, огромна част от тях, няма да попаднат в кръга на лустрационните ограничения, което говори за някакъв разумен баланс.

- И е хубаво да се отбележи, че за разлика от тях, които са национализирани частната собственост на хората и не са им разрешавали да развиват стопанска дейност, днес никой не иска да им вземе частна собственост и никой не им пречи да имат самоинициатива и да развиват някаква стопанска дейност.

- Абсолютно. Дори и да приемем, че част от капиталите, или голяма част от капиталите им са били придобити по някакъв незаконен начин, минали са вече всякакви давности и е много сложно да се проведе някаква процедура по отнемането им обратно. Да не говорим, че законът не може да има обратно действие, както е известно, и приемането на такъв днес би предизвикало наистина революционна ситуация в страната. Но пък от друга страна, това, което постигнаха: да запазят икономическата, а съответно и политическата власт, те по този начин бетонираха положението си в обществото. Но е абсолютно цинично същите хора да продължават да управляват в момента. Разбирам да имаше някакви полезни техни действия, но за мен лично единствената цел на това статукво, на тази политическа мафия, е личното им облагодетелстване и да не се променят нещата. Икономиката на страната красноречиво показва, че сме твърдо на последното място.

- A относно медиите, да уточним - само за държавните ли говорите или и за частните? Ако е за второто, може ли да има подобно ограничение?

- Може, разбира се. Представете си какво би се случило, ако нацистите в Германия 1953 г. издават нацистки вестник, правят си медии и започват леко да плюят по демокрацията и новата власт, за да предизвикват носталгия у застаряващото германско население, изгубило войната.

- В момента България се случва това - ''бивши'' комунисти и ченгета да имат медии, да са журналисти. Но те не пропагандират толкова открито ''за'' комунизма и ''против'' демокрацията, правят го завоалирано.

- В момента никой не говори открито ''за'' комунизма. Те много тънко спускат всички кремълски опорки в България. Спомням си, че Живков в писмо до Андропов потвърждава официално, че нашата Държавна сигурност е филиал на КГБ. Това означава, че ако ще да си супер патриотично настроен, ти като подчинен директно на съветските другари, си длъжен да изпълняваш техните заповеди. В противен случай те унищожават, това е Камора. Какво се случва с един българин, агент на Държавна сигурност? Той започва да работи за чужда държава, което нито една нормална власт не би допуснала. За съжаление, според мен, в момента нещата са и много сериозно икономически обвързани покрай енергийните проекти, с които Кремъл се опитва да шантажира целия свят. Създавайки зависимости, давайки част от трохите на трапезата на нашите другари, осигуряващи тези неизгодни за страната проекти, те си бетонират властта. В същото време, тези хора са добре икономически, живеят добре, децата им учат на Запад, на тях им харесва този тип капитализъм и изобщо не се притесняват от това, че по някакъв начин работят в ущърб на Родината си.

- Някои противници на лустрацията твърдят, че е късно и няма кого да лустрираме. В контекста на ''Късно ли е'', бихте ли се съгласил с такова мнение?

- Който твърди такова нещо нека да направи един списък на „държавните ни мъже“, така да се каже. Да се тръгне от горе надолу и да се погледне. Президенти, премиери, вицепремиери, членове на Конституционния съд, депутати, министри, висши магистрати, областни управители, кметове на големи областни градове, да се види колко от тези хора, ако се проведе такава лустрация, за каквато си говорим, биха били отстранени от власт. Изнесоха се данни наскоро, че в държавната администрация работят хиляди агенти на Държавна сигурност. Това означава държава в държавата. Да не говорим, че колкото по-нагоре се върви в пирамидалната структура на властта, толкова по-гъсто е присъствието на агентите и на бившите комунисти. Надолу може би нещата се разреждат, все пак идват нови поколения, млади хора. Също така, съществува много сериозен проблем именно с новите поколения, защото се появиха разни юпита, уж специалисти, включително доста млади министри има, които няма как да са били нито членове на БКП, нито агенти, тъй като са по-млади. Но те пък са сериозно икономически зависими. Властта успя да отгледа някакви псевдоспециалисти, цяло едно ново поколение, разни хора завършиха право в села и паланки, дадоха им се дипломи и те впоследствие заеха изключително възлови постове, което едно време не се случваше. Има Библиотекарски университети, има Юзута и просто е страховита ситуацията.

- В зряла възраст сте били в ерата на първото десетилетие на Прехода. Какво е Вашето обяснение за това, че ОДС със 138 мандата в Народното събрание не осъществи лустрация в нашата страна?

- Бяхме млади, наивни, вярвахме, че ще се променят нещата. Аз през 1989 г. бях на 18 години. Впоследствие бяхме силно разочаровани от това, което се случи. За мен сега, от разстоянието на времето, обяснението е в тоталната подмяна на Прехода, която беше режисирана от бившите комунистически служби в тясно сътрудничество със съветските другари. Имам чувството, че моделът е copy-paste, но e доста по-омекотен модел. Нямамe все още избити 400 журналисти, но не дават да се пипа и разследва. Имаше няколко съмнителни смъртни случая сравнително наскоро.

Целта на БКП: имаше дори изнесени данни, че Луканов ги е събрал и казал: ''Ако трябва с един глас, но по никакъв начин не трябва да изпуснем политическата власт в страната''. Раздаването на куфарчета, прословутото, митично раздаване на куфарчета, е имало за цел именно да се положат основите на капитализма от същите тези играчи, които после да могат да влияят на политиката в страната. За съжаление, никой не засегна икономическата им власт. Режисьорите се оказаха много добри - направо Шекспир шапка да им свали за това, което направиха. Въпреки че дейността им за мен е изключително антибългарска, се оказа много ефикасна от тяхна гледна точка. Споменах за енергийната зависимост от Кремъл, която също е много е трудно преодолим фактор, защото там става въпрос за огромни средства и една огромна империя.

Лошото е, че в демократичните сили бяха внедрени доста голямо количество троянски коне, агенти на ДС, което се разбра впоследствие. Освен това, въпреки че няма никакви доказателства, поне на мен не са ми попадали нито документални, нито устни свидетелства, под формата на слух има сериозни съмнения за някакви задкулисни договорки между лидерите на демократичните сили по онова време и кръга около Николай Добрев от БСП, като уговорките евентуално са били такива, че комунистите казват: ''Ние ще ви дадем властта, обаче вие ще ни дадете гаранция, че нашата икономическа и съдебна неприкосновеност ще остане''. Ако това нещо се е случило, то всички ние сме измамени. И ако има нещо, което аз откровено критикувам в онова управление, това е именно, че не се проведе лустрация. А пък оправданията, че са направили опит, но решението на Конституционния съд ги е стопирало, това за мен е някаква дъвка за наивници, защото истината е, че нямаше сериозна политическа воля. Ако имаше, с енергията на улицата не могат 5 души да стопират една държавна реформа, просто е абсурд.

- Ще реши ли генерално проблемите на България провеждането на лустрация? Или поставен въпросът по друг начин, ще спрат ли почтените хора да отбягват политиката, когато ченгесарите са, образно казано, наказани в ъгъла?

- За мен е наивно да се очаква, че с факта на провеждане на лустрацията ще забогатеем като с магическа пръчица, автоматично. Но в юридическия език има едно понятие: ‘’Conditio sine qua non’’, което означава: ''Условие, без което не може''. За мен лично, за да се подобри животът в страната, е необходимо задължително да се създаде добра бизнес среда. Когато се развие икономиката другите неща лека-полека също започват да се подобряват. Но за да се развие добрата бизнес среда трябва да дойдат млади и необременени хора. Не може старите играчи, които преди 30-40 години са осъждали капитализма публично, в момента, носейки своите ролекси и карайки своите мерцедеси, да се правят на капиталисти. Всъщност, те могат да си се правят, но не могат да създадат добрата бизнес среда за привличане на инвестиции, за да може населението да усети благата от демокрацията. За мен една нация, ако желае да се развива, трябва да инвестира първо в две неща - в науката и образованието, от една страна, и в здравеопазването от друга. Дори не е нужно да посочвам защо. Тези два сектора са в окаяно състояние в момента, защото властимащите - първо, настроени са крайно материалистично, интересува ги единствено тяхното положение. Освен това, те живеят ден за ден, те не се интересуват от перспективата след 20-30 години. Не виждам особено патриотично настроени български политици на този етап, или поне такива, които реално да могат влияят на българската политика.

- В началото на протестите темата за лустрацията отново бе поставена, но след това отново отиде в миманса. Вероятно поради това, че думата на трибуната се даваше доста избирателно. Любопитно е, че мнението за лустрацията на скулптора Минеков и Кристиан Вигенин от БСП се припокри. И двамата смятат, че няма кого да лустрираме и по-скоро не е необходима. Минеков писа, че трябвало да се извадят на показ всички документи, което не знам с какво точно ще ни помогне. Въпросът ми е, с тези протести станахме ли свидетели на поредна подмяна?

- За съжаление сте прав, донякъде. Споменавайки тези две имена, моето мнение е, че е доста наивно да очакваме от хора, които една евентуална лустрация би засегнала, да се борят за нейното провеждане. Гореспоменатият професор, доколкото знам е бил член на БКП, без да го твърдя със сигурност. Аз го познавам лично. Другият проблем е, че нашето общество генерално не разбира значението на този процес. Самият пример, че ще се изкарват някакви имена... Тук не говорим за това да се изкарват имена, говорим за забраната на тези хора да участват в обществено-политическия живот на страната, различно е от това да извадиш имената, тях всички ги знаят. Българинът донякъде в тези 30 години псевдодемокрация, за съжаление, свикна с корупционната среда и предпочита да се нагоди по някакъв начин, да се възползва от нея, отколкото да я промени и да живее в демократична такава. Нашето общество не цени демократичните ценности и не разбира, че единствено те могат да го направят богато общество. Това е резултатът от тази целенасочена дейност 30 години и много добрата манипулативна пропаганда, която те успяха набият в съзнанието на народа.

Действително протестите бяха обсебени от едни хора, като за мен тяхната цел не е промяна на статуквото, а идването им на власт. Като изключа може би ''Демократична България'' и няколко организации от типа на ''Правосъдие за всеки'' и БОЕЦ'', на повечето други единствената им цел е просто смяната на властта. Има един много готин анекдот, който чух. А именно, че в момента борбата в България била за това кой ще управлява корупцията. Т.е., това, че ще има корупция, едва ли не е прието от всички и въпросът е: ''Да сме ние, а да не сте вие''. Което е много жалко, отиваме към времената на Алеко, т.е., че всички са маскари. Това не са добри явления.

- Споменахте за писмото на Живков до Андропов, с което се признава, че ДС е филиал на КГБ. Ами, като не е проведена лустрацията, а и като не са реформирани службите, то де факто не продължава ли и сега да е така?

- Според мен нещата вече са сериозно модернизирани. Структурите на Държавна сигурност отдавна не съществуват в онзи си вид. Обаче Кремъл, първо, разполага с огромен финансов ресурс, второ, разполага с агентура в България, и то огромна агентура, която е обвързана от онези времена, която в момента живее видимо по-добре от местното население срещу ангажиментите да бъде вярното куче. Това наистина е много опасно за нашата държавност.

- Цяло чудо е, че все още сме в НАТО и Европейския съюз, предвид факта, че в политическото пространство у нас преобладават прокремълските партии.

- Голям късмет беше приемането ни, със сериозни компромиси от страна на европейците. За мен този процес беше желан от проруските среди в България, защото Русия си осигури един троянски кон в Европейския съюз. Естествено, ние никога няма да бъдем допуснати, или поне на този етап, докато не се променят нещата, до сериозните нива на сигурност, специално в НАТО. Но то това явление не е само българско. Ако си спомняте имаше жесток шпионски скандал в една от прибалтийските държави. Оказа се, че някакви военни сведения бяха изтекли.

Аз винаги съм бил много романтично настроен към Русия. Казвал съм си, какво ли би се случило, ако тази държава се демократизира и по някакъв начин стане енергийният извор на Европа, и всички да живеят нормално. Това обаче означава онази клика в Кремъл, бивши кагебисти, да изпусне властта. Те не желаят това нещо, те желаят да са винаги те. И докато това се случва не виждам светлина в тунела. За мен и ние, като тяхна функция, много трудно можем да се изкопчим от лапите им, въпреки Европейския съюз, който ни дава някаква сигурност и прилично ниво на живот. Защото, въпреки че сме най-бедни, сме доста по-богати от някои африкански държави, от почти цяла Латинска Америка и Азия в голяма степен. Но не това е нашето място.

- Има ли още нещо базово, извън лустрацията, което трябва да се направи, за да се освободи България и да започне да се развива?

- Вероятно има много неща, но аз съм юрист и затова предпочитам да говоря за неща, от които разбирам. Ще кажа, че фундаменталното, основното е провеждането на съдебна реформа и ще обясня защо. Без този чадър, осигуряващ ненаказаност на корупционните схеми, политическата върхушка не би могла да съществува в този си вид. Необходимо е провеждането на съдебна реформа, защото е абсурдно това, че прокуратурата днес, в XXI в., в държава членка на Европейския съюз, е единоначална и е изградена по модела на сталиновата Вишинска прокуратура. Това е пълен абсурд. Нищо не се промени в тази област. От Европа се дават единствено препоръки главният прокурор да може да бъде разследван. Но основният проблем е, че трябва абсолютно да се промени структурата на прокуратурата, защото представете си, че аз ставам главен прокурор и ви викам за мой заместник. Вие сте абсолютно зависим от мен, участвате във всички интересни неща, които правим заедно, и изведнъж вие ли ще ме разследвате? Защо да го правите? Някак си не се връзват логически вървят нещата.

Има един основен принцип за изграждането на една демократична държава. Това е, както всички знаят, разделението на властите. Само че това разделение на властите не трябва да бъде декларативно, да се каже, че имаме съдебна, изпълнителна и законодателна власт. Абсолютно необходимо е, за да функционира държавният апарат, тези три власти, освен да са разделени, да се контролират взаимно. Като под контрол, абсолютно задължително е да говорим за външен и независим контрол, а не да ми казват, че част от една структура ще разследва началниците в тази структура.

Аз лично съм на мнение, че Специализираните прокуратура и съд са противоконституционни. Може на някого това да му се стори доста крайно, но в Конституцията пише, че извънредни съдилища са недопустими. Аз лично, ако имам възможност да реформирам тази част от държавната власт и структури, бих създал такива специализирани прокуратури и следствия, които да са извън съдебната система и които да разследват единствено магистратите, за да може, ако някой разбере за някоя далавера и сезира един прокурор, а той покрие далаверата, което житейски е абсолютно възможно да се случи, тогава да имаш възможност да сезираш въпросната Специализирана прокуратура, на която да кажеш: ''Вижте какво дадох на еди-кой си прокурор, пък той нищо не направи''. И ако разследващият прокуратурата, т.е. магистратурата, е човек, който е независим от тях и по някакъв начин се отчита пред обществото, ги подкара по тази линия... Нещата може да потръгнат. В момента един човек може да стопира абсолютно всичко в цялата държава, което е абсурдно. И всъщност, този човек се избира именно от хората с власт със 100%-ови уговорки за тяхната сигурност. А прокуратурата трябва да разследва престъпления, не може да се подхожда избирателно. Другото е, че не може да се остави един човек да преценява кога да се разследват тези неща. Трябва да има контрол. Когато е извършено някакво деяние не може от един човек да зависи това деяния дали е престъпление или не. Трябва по някакъв начин, ако той не желае да го разследва, ти да имаш възможност като български гражданин да потърсиш правата си и да ги защитиш по друг ред - и пред съд, и пред друг орган, който да разследва тази дейност.

Да не говорим, че не е нужно „да се открива топлата вода“, защото има достатъчно работещи модели в демократичните държави. Въпрос на политическа воля е да се изследва кой от тях би бил подходящ за нашата среда и съответно да се направят законодателните промени.

- Но докато е това политическо статукво, аз не виждам как това ще се осъществи.

- И аз не виждам. Основният проблем, който не ме прави оптимист е именно това, че се отгледа ново младо поколение, което по никакъв начин не се отличава от старото. Малко по-образовани са, малко по-добре си връзват вратовръзките и си подбират костюмите, но като цяло нещата във властта не са много по-различни от тези след 9 септември 1944 г.

- Поколението на консуматорите и клиентелистите.

- Да, те си отглеждат юпита, специалисти, хора, които спокойно могат да защитават интересите им във властта. Още повече, че лустрационните закони по никакъв начин не могат да засегнат поколенията. Би било пълен абсурд да се търси отговорност от тях, това означава да се превърнем в комунисти. Но от друга страна тези наследници много добре ползват материалните облаги, придобити по тази на линия, като е жалко, че е почти невъзможно това да бъде засегнато в момента.

Хубавото в много далечна перспектива е, че при демократичните условия на икономическото развитие общо взето добрият капиталист забогатява, а лошият се разорява. Малко като закона на джунглата - слабият и силният, болният индивид умира, докато здравият продължава. Същото е и с икономическото развитие. Т.е., ти дори да имаш огромни капитали, ако не можеш да ги управляваш, ще ги изгубиш. Лошото е, че в България до ден днешен основен източник на сериозните капитали са еврофондовете и т.н., като оттам нататък всички знаем какво се случва с тези пари, какво е качеството на изработените по тези проекти обекти и т.н.

- Завой в разговора ще направя, макар че контекстът не е чак толкова различен. Въпросът ми е, докато БСП е в този си вид, не се срамува от миналото си и не се реформира, има ли някаква възможност за политически разговор с тях?

- БСП в момента е някаква много странна партия. Електоратът ѝ е силно застаряващ и силно необразован, основната част от нейните гласоподаватели са представители на най-низшите социални прослойки. В същото време, ръководството до голяма степен са милионери или синове на милионери, много сериозни капиталисти. Те прокламират официално лява, социална политика, а когато дойдат на власт управляват сравнително дясно. Първият път раздадоха парите, вторият път обаче управляваха с доста сериозно финансова дисциплина, със сравнително дясна икономическа политика. Абсурдното е, че богатите милионери използват лява пропаганда, за да коткат своите избиратели, а след това не правят нищо за тях, разбира се. Най-странното е, че на тази партия, до ден днешен, всяка втора или трета дума ѝ е Русия. Не може една българска партия да говори за друга държава. Ние сме българи и трябва да гледаме интереса на България. Занимават се със санкциите срещу Русия и разни други простотии, докато използват враждебна реторика към западните ни партньори, което е пълен абсурд. Не може да си член на НАТО, да очакваш НАТО да те пази, а в същото време да говориш за ‘’Гейропа‘‘. Или си част от европейското семейство, или отиваш в Азия по самоопределение. Доста абсурди има в българската политика и БСП е може би ‘’черешкaта на тортата’’.

- Сериозен абсурд е и това, че в момента на площада има такива хора, които твърдят, че протестират срещу мафията, срещу модела на ГЕРБ, а в същото време симпатизират на Путинова Русия, от която е заимствано случващото се у нас.

- Да започнем с това, че мафията беше създадена от комунистите и службите. Мафия пред 1989 г. нямаше, имаше престъпна държава, за която се изнесоха данни, че е търгувала с наркотици, с оръжия, поддържали са терористи на Запад в своята идеологическа борба и следвайки лозунга за износ на революция, който е още от Лениново време. В модерния частен смисъл на думата мафия, използвайки старите канали на службите, по линия на наркотици, оръжия, проституция и т.н., се създаде действително една мафия. След като свършиха ''черната'' работа някои хора бяха отстранени, директно убити.

Мафията беше създадена от тези хора. Така че да се говори, че ще се борят срещу мафията... Просто да се оттеглят, ако желаят, тогава мафията няма да има такова влияние. Но, както казах, те са царе на това да използват една реторика, която е на 180 градуса обратна на техните действия. Демагогия и популизъм.

- Нещо, което искате да кажете за финал на разговора ни?

- Моето желание е да видя, че българските политици поставят българския интерес над всеки един друг чужд. Със сигурност големите политически играчи ще се опитват да търгуват с влияние. Тук не говорим за добри и лоши, за демократи и комунисти. Всяка една империя се опитва по някакъв начин да има влияние в стратегически важните за нея държави. Хубаво е да си спомним времената след Освобождението от османска власт, когато българските политици, въпреки че са били подложени на не по-малък натиск от днес, защото нека не се заблуждаваме, четем Симеон Радев и виждаме какви времена са били, все пак са запазили до голяма степен своето достойнство. С това те са дали пример на поколенията какво поведение трябва да има истинският българин, за да може да я има България и да станем равноправен и смислен член на Европа, която е нашето семейство, защото ние културно и исторически сме европейци.

Прочети цялата публикация