БНР | 17.11.2020 14:21:41 | 80

Слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през октомври


През октомври 2020 година продажби на дребно в САЩ отбелязаха по-слабо от очакваното повишение и вероятно ще продължават да нарастват по-бавно и в бъдеще на фона на рязкото увеличаване на новите случаи на Covid-19 и намаляващите доходите на домакинствата, тъй като от седмици насам милиони безработни американци губят държавна финансова подкрепа, осигурена заради коронавирусната криза.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври се увеличиха с 0,3% до 553,3 млрд. долара спрямо септември, когато нараснаха с 1,6% (низходяща ревизия от предишна оценка за скок с 1,9%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен растеж от 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано продажбите на дребно се увеличиха през октомври с 5,7%.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно нараснаха през октомври с 0,2% при очаквания за повишение с 0,6%, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те също се увеличиха с 0,2% при очаквания за повишение с 0,6 на сто.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се повишиха през октомври с едва 0,1% спрямо септември, когато нараснаха с 0,9% (силна низходяща ревизия от повишение с 1,4%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силен растеж с 0,5 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.


По-слабите от очакваното данни идват на фона на дневен растеж от над 100 хиляди на новозаразените с коронавирус в САЩ, който е в сила от по-рано този месец, като от началото на пандемията техният брой надвиши 11 милиона. Това принуди някои американски щатски и местни правителства да наложат нови рестрикции на бизнеса с цел ограничаване на пандемията.

Ограниченията и избягването от страна на потребителите на места с много хора, като барове и ресторанти, могат да подкопаят техните разходите и да предизвикат нова вълна от съкращения, които да свият допълнително намаляващите доходи в резултат на загубата на държавна субсидия за безработица през последните месеци.

Добавката за безработица, която беше част от правителственият антикризисен финансов пакет за над 3 трлн. долара, изтече в началото на есента за милиони безработни. Милиони други се очаква да загубят обезщетения си за безработица през следващия месец, когато изтече и финансирана от правителството програма за самонаети, за т.нар. Gig трудещи се (независими изпълнители, работници в онлайн платформата, работници на договорни фирми, дежурни и временни работници), които не отговарят на условията за редовните държавни програми за безработица.

Друга правителствена програма, предоставяща обезщетения за хора, които са изчерпали своите шест месеца на право на държавна помощ, също ще изтече в края на декември.

На този етап обаче е малко вероятно да има втори спасителен финансов пакет преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност през януари.

С оглед на всички това икономистите очакват сдържано увеличаване на продажбите на дребно през останалата част от годината, което ще доведе до по-бавен икономически растеж след исторически скок на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие. Проучване на JPMorgan сред притежателите на кредитни и дебитни карти показа всеобхватен спад на разходите до 9 ноември, с най-големи спадове в американските щати, където Covid-19 се разпространява най-бързо.

Оценките за икономическия растеж на годишна база през четвъртото тримесечие са за 5 на сто. БВП на САЩ нарасна с цели 33,1% през тримесечието от юли до септември, след рекорден спад с 31,4% през второто тримесечие - най-дълбокият, откакто се води тази статистика от 1947 г. насам.


Прочети цялата публикация